h1

Patinând între impus şi ales

februarie 5, 2008
figure-skating.jpg
Îmi place patinajul artistic. E o delectare. Acum e vremea campionatelor de patinaj. Am văzut nişte programe bune ale unui francez, Brian Joubert. Poate e simplist să spun asta, dar am observat la patinatorii francezi în special – de-a lungul timpului – un anume simţ al originalităţii şi creativităţii. Un simţ mai dezvoltat decât la alţii. Sau mai dezvoltat în sens „naţional” decât la alţii. Sau poate fi o chestiune de gust. Sigur că am admirat şi ruşii pe gheaţă şi italienii… Cu cea mai mare plăcere îl urmăream pe Philip Candeloro. Nu era cel mai exact tehnician, nu avea cele mai perfecte sărituri. Însă o trăire şi o creativitate care nu lăsa audienţa rece la final. Programul care m-a impresionat cel mai mult este cel liber ales, lung, din 1998, din Nagano. Acesta. Urmăriţi, apoi un alt program de-al lui, din 1992, însă acum unul scurt. Sau impus – cum este denumit oficial – aici.

Fiind vorba de Candeloro, rar i se întâmplă să aibă programe fără condimente. Totuşi, este o diferenţă între cele două stiluri de programe? Şi pe care îl preferaţi? Care e mai original? Revin.

Am discutat cu mai mulţi şi m-am gândit de ce în Biblie nu sunt lucrurile clare, de ce poruncile lasă loc de paranteze sau de dubiu. De ce nu ni s-a spus clar, de exemplu, cum e cu minciuna spusă pentru salvarea unor vieţi, minciuna pentru o cauză bună. De ce trebuie să existe o serie de interpretări atât de diverse şi argumente şi de o parte şi de cealaltă, care să creeze tot felul de teologii diferite, reacţii personale diferite, confuzie, la urma urmei. Sunt o sumedenie de alte exemple de acest fel.

Răspunsul pe care l-am găsit eu – şi care poate nu e acelaşi ca al vostru – e că, dacă ni s-ar fi spus negru pe alb, am fi fost iar frustraţi că ni se ia puterea de decizie, că nu suntem lăsaţi să judecăm şi să acţionăm în conformitate cu voinţa cu care am fost înzestraţi de către însuşi Dumnezeu. Mă înşel? Nu am fi spus că e dictator că ne-a trasat nişte reguli atât de exacte şi precise, încât am devenit simple marionete sau simpli executanţi ai lor?

option.jpgAm ales cele două programe ale lui Candeloro pentru a sublinia libertatea de mişcare, de judecată şi alegere. Aşa cred că ne vrea şi Dumnezeu: liberi a face alegeri în El şi asumându-ne alegerile făcute.

12 comentarii

 1. Într-adevăr, e creativ Candeloro în dansul său în-gheţat! Eu am urmărit campionatele de patinaj aşa, pe etape, la anumite vârste. Nici acum nu-mi pot stăpâni emoţiile când se execută o săritură. Tot am senzaţia că sunt în locul protagonistului şi cad pe gheaţă. 😦

  Însă trecerea ta de la programul impus şi ales la ideea de libertate şi alegere mi s-a părut mai ceva ca un triplu axel. 😛 A fost neaşteptată aplicaţia. Crezi că ne pot inspira în alegeri astfel de pilde?

  Apreciază


 2. Trăiesc şi eu cu patinatorii. Acum, depinde şi care patinatori. 🙂

  Astfel de pilde? Eu pot răspunde în dreptul meu. Pe mine m-a inspirat. Este o legătură care se poate trasa între un program rigid fixat şi reguli precis şi fără dubiu formulate; libertăţi şi libertăţi.

  Ar mai fi o chestiune. Cum ar mai fi Dumnezeu de neîntrecut dacă toate ar fi pe înţelesul nostru?

  Apreciază


 3. Imi place foarte mult sa patinez, desi niciodata nu am incercat decat in vise…
  Si iubesc sa patinez in voia morala a Lui Dumnezeu, fiind responsabil de fiecare saritura….

  Apreciază


 4. Ihtys, numai sa nu derapezi!
  nu-mi place sa patinez, imi place sa simt solul tare sub picioare! cele mai nasoale trante le-am tras in gimnaziu cand jucam hochei pe toaca (un fel de balta in Bihor) inghetata bocna.

  Apreciază


 5. Cipri,

  Sigur era toaca? Nu era toaie?

  Apreciază


 6. @Ihtys, nu e rău că îţi place, dar ce te faci dacă nu-ţi va mai plăcea după ce dai o tură? Sau o trântă. 😀 Eu am încercat doar patine cu rotile. Nu role, cum au toţi azi. Eu… copil mic. 🙂

  @Dar, Cipri, solul e tare sub picioare şi cu gheaţă. 🙂 Poate chiar mai tare, nu?

  @A.Dama, nu ştiu în ce limbi vorbiţi voi acolo. Mă depăşeşte. 🙂

  Apreciază


 7. Acum mi-am amintit: m-am dat cand eram mititel pe o gheata naturala in curtea cetatii, si altadata cu rotile cu 4 roti pe un cement 🙂

  Cipri, El ma lasa sa derapez dupa cum vreau atata timp cat raman pe gheata voii Lui morale, si nu pot sa cad afara din pationar ca este o plasa de protectie….ei, daca vreau sa ies, pot, dar nu vreau…

  Apreciază


 8. Cine vine maine la 2 sa protestam pe Republicii, sa ne exprimam parerea impotriva desfintarii CNSAS-ului ?

  Apreciază


 9. Hmm… mă voi gândi! 😉

  Apreciază


 10. @draga A.Dama – daca mergi in Tinaud si intrebi de toaca, te vor indruma spre ea!

  @draga Camis, o fi solul mai tare fiind „dublat” sau intarit de gheata, dar nu mai e la fel de sigur… 😀

  @Ihtys, ma bucur ca poti, dar nu vrei! reclama la adidas pe invers! 😀 😀 😀

  Apreciază


 11. Straturi mai multe; unde-s mulţi, puterea creşte; ca şoselele din alte ţări, nu din ale noastre. 🙂

  Apreciază


 12. Na, Cipri, să zicem că avem ceva la Despre mine. 🙂

  ApreciazăI ♥ comments

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: