h1

Alegeri… de închinare

mai 24, 2008

Primim în cutiile poştale de o vreme încoace (bine că nu şi în cutiile electronice deocamdată) reclame şi imbolduri a vota pe unul sau pe altul la alegerile de primari. Că unul e mai bun (decât ceilalţi, se subînţelege, chiar dacă nu se spune), că merită mai mult a fi ales pentru că. Şi, după pentru că, descoperim o imaginaţie foarte bogată la – candidaţi nu – cei care au alcătuit textul, lozincile, persoane specializate.

Se mizează ori pe sentimentele alegătorilor, ori pe luciditatea lor (vasăzică le apreciază nivelul intelectual, ah, înduioşător), ori pe nevoia omului de siguranţă că a învins, că a făcut o alegere mai bună ca altul, un fel de câştig al unei competiţii (teribil de similar cu sportul, mai ales cu fotbalul sau doar mi se pare…?).

„Pentru primărie, un om de omenie.”

„Câştigătorii rămân în teren!”

„Fă mişcarea câştigătoare…”

„Omul, nu partidul!”

Sau exemplu de început de discurs: „Nu vreau să vă cer nimic, am venit în faţa voastră doar ca să vă ofer.

Deci alegătorul iese câştigat pe toate părţile, ni se spune. Este mereu în avantaj. Noi trebuie doar să deschidem braţele pentru a primi. Suntem cei mai fericiţi dintre pământeni.

Acum, la televizor, pe stradă, la radio, e de aşteptat să ţi se vâre pe gât câte un astfel de discurs „bine gândit” (adică manipulează bine, altceva nu; şi poate rimează bine, de asemenea). Ceea ce nu am înţeles a fost de ce apar la amvoane acest fel de discursuri în casele Domnului. Nu doar o confesiune sau alta îngăduie (mi-e teamă să spun promovează) genul acesta de reclamă de la amvon. Multe, foarte multe, poate majoritatea (mi-e teamă să spun toate).

Este vreo legătură între politică şi biserică ce poate duce doar la închinare prin astfel de discursuri electorale în perioadele de alegeri? „Casa Mea e o casă de rugăciune…” Este vreo alăturare între cele două care să nu aibă ca scop influenţarea maselor spre folosul politicii?

Dacă da, de ce nu îi vedem pe aceşti candidaţi şi în alte duminici la biserică (în an ne-electoral, for example), închinându-se împreună cu noi, ca orice simplu creştin?

Se ştie că populaţia are încredere în Biserică în mare procent. Se ştie că ceea ce vine de la amvon are mult mai multă greutate decât ceea ce vine de la microfonul mass-mediei. Noi ar trebui să ştim mai mult aceasta. Iar, dacă o ştim, de ce nu o ştim mai practic şi mai sonor, totuşi?

Casa Mea e o casă de rugăciune…

Dacă am putea să o spunem mai adevărat şi mai tare. Sper că vom putea.

4 comentarii

 1. Camix, am numit simplu acest lucru ipocrizie, iar cum mentiona Josh McDowell, desprinderea de fundamentul comportamentului si gandirii Biblice, conduce la o viata pe care o putem numi clar ipocrita, pentru ca nu reflecta deloc dragostea Lui Hristos.

  Exista si elemente administrative care trebuie aranjate, dar participantii ar trebuie foarte clar sa isi cenzureze comportamentul de vedeta la alegeri si sa afiseze un comportament decent, normal de crestin si nu de VIP.

  In Biserici suntem plini de VIP-uri dar goi de crestini. Paradoxal nu? Din pacate a fi un VIP este mai atragator decat a fi crestin moral, smerit si cu un caracter demn de Hristos.

  O parte din vina o purtam si noi pentru ca ii incurajam pe lideri sa se comporte asa, prin acceptul nostru pasiv si prin „lasa-i in plata Domnului”. Isus a facut in Templu un gest greu descifrabil si in zilele noastre aruncand afara pe cei care nu respectau Templul.

  Nu putem face ceea ce a facut Isus, dar putem avea obiectii deschise, cu bun simt, chiar cu riscul de a fi considerati ca si neadaptati la „noile cerinte”, sau la noul stil de a pacatui prin acceptul ipocriziei liderilor si nu numai.

  Apreciază


 2. Este, da, multă ipocrizie în anumite situaţii, locuri… Înţelegem greşit dragostea Lui şi mai ales dreptatea Lui o înţelegem greşit.
  Dacă în interiorul bisericii nu „putem” împărţi broşuri cu reclame la candidaţii pentru primărie (pentru că e propagandă, deşi discursul politic de la amvon poate avea loc liniştit), le împărţim dincolo de curtea ei. Ca şi cum nu aceiaşi oameni, nu acelaşi loc… nu aceeaşi mâncare de…

  Îi încurajăm, da, aşa e. 😦 Din păcate, da. Ar trebui să spunem mai mult, să comunicăm mai bine şi mai des. Însă are şi comunicarea părţile ei nereuşite în aceste situaţii.
  Poate vom găsi într-o zi o cale de dialog eficient între părţi.

  Apreciază


 3. an electoral, ce sa ii faci?!desi nu cred ca multimea aparitiilor in media sau la timpul de inchinare le aduce mare lucru. Par a fi mai degraba incercari de convingere a maselor, a indecisilor. Eu dinainte de toata campania asta electorala stiam cu cine voi vota, si nu impresioneaza nimic din ce face persoana aceasta in zilele de campanie. Votul meu si l-a castigat inainte.
  Ca si avantaje de campanie as enumera asfaltarea unor strazi in Velenta. Au inceput in precedenta campanie, si dupa o pauza de 4 ani continua. Daca asa sta treaba, sa facem alegeri anuale :))

  Apreciază


 4. Chrina,
  s-ar putea să nu aibă influenţă la cei care ştiu să discearnă între manipulare şi altceva sau la cei care ştiu criteriile după care aleg sau cei care sunt deja hotărâţi, după cum ziceai că tu eşti.
  Problema intervine la cei care nu se încadrează în cele de mai sus şi pentru care ceea ce se încurajează de la pupitru are multă greutate.

  Dincolo de segmentul acesta de alegători, cred că e important să ne uităm la principiu. Este bine dacă daunele sunt mici (practic vorbind), însă gestul rămâne greşit şi grav. Repetarea lui e pericolul care ar trebui redus. Pentru că repetarea lui va exercita o influenţă în timp, din păcate. Păstrarea principiului ar trebui să ne preocupe cel mai mult.

  Chiar aşa… alegeri anuale. 🙂 Dar nu vreau să mă gândesc ce campanii…

  ApreciazăI ♥ comments

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: