h1

Dărâm! = Curăţ!

noiembrie 16, 2008

demolition

– Ce faci?

– Dărâm.

– Da’ ce dărâmi acolo?

– Ce a construit deşteptul ăla din blocul de vizavi. De zece ori i-am spus să nu o aşeze de-a curmezişu’ pe drum. Nimeni nu poate trece de ea.

– Aaa, deci el a construit-o.

– El, da! Fantastică treabă a făcut! Extraordinar! N-am cuvinte!

– Şi tu acum o strici? N-o muţi în poziţia bună?

– Cum să o mut? Asta se distruge de tot!

– Păi, bine, dar să te apuci s-o faci de la zero…

– Adică cine s-o facă de la zero??

– Tu, acum.

– Doar n-am înnebunit! Fii sobru!

– Păi şi dacă dărâmi, ce pui în loc?

– Ce să pun în loc, omule? Nu pun nimic în loc. Curăţ lumea de un gunoi! Asta fac! Ar trebui să-mi fie recunoscători toţi vecinii ăştia din jur că nu am lăsat amărâta asta de bancă să le rupă picioarele! Păi, ce crezi tu? Eu ştiu ce fac, nu-s eu prost!

– Bine, tu, dar nu faci nici un bine aşa, doar că revii în trecut, când nu era construit nimic. Tu nu creezi nimic! Doar distrugi efortul şi produsul altuia! Şi atât! De distrugători e plină lumea!

– Tu te-ai gândit mult până ai spus astea, nu? Treaba mea nu e să construiesc, treaba mea e să văd ce nu-i bine şi drept în lumea asta nenorocită (că toate-s strâmbe) şi să o curăţ! Nu mai face nimeni treabă de curăţenie azi! Să construiască alţii, ei îs cu astea! Strâmbe le-or face, o să vezi tu!

12 comentarii

 1. Asta e mostenirea de la comunisti…critica si demolatul.

  Apreciază


 2. Da, cred. Dar văd că nu ne mai iese din reflex. Nicicum. Şi la 20 de ani după (şi la cine mai ştie câţi după…). Parcă am trăi într-un roman de aventuri. Şi în viaţă, şi în scris…

  Apreciază


 3. Viaţa bate filmul (sau romanul), nu-i aşa?

  Apreciază


 4. De cele mai multe ori, da. 🙂

  Apreciază


 5. Eşti prea drăguţă când spui „roman de aventuri”. de fapt este „horror” pur! Dacă se poate spune aşa. Mă gândesc că avem în noi „gena” aceasta a demolării. Mitul meşterului Manole parcă ar fi un blestem pentru acest neam. Când reuşim să mai facem şi noi câte ceva, cât de cât bine, trebuie să stricăm apoi alte zece şi-o ţinem tot aşa.

  Tipul cu banca îl văd multiplicat în atâtea exemplare de „cetăţeni” vigilenţi. Nu fac nimic bun, nu construiesc, nu creează nimic. Dar sunt gata să facă „curăţenie” în lucrul altora! Mereu al altora! Niciodată la ei, pentru că nu au la ce!

  Ceva în ton cu cele spuse, am văzut zilele trecute în şcoală. S-a renovat o scară între etaje. Frumos făcută, dichisită, finisată. În două zile au „reuşit” unii să o strice pe ici, pe colo! Nu ştiu cum reuşesc? Şi să vreau nu aş „reuşi”! Dar nu vreau! Suntem de pomină….

  Apreciază


 6. Raul este ca in familie sintem montati unii pe aceeasi unda…si in loc sa cautam o farima de talent , ceva bun in copii ca sa construim pe bucatica aia, sa le dam curaj…Ii criticam una intr-una si nimic din ce fac nu e bun.

  Am avut personal placerea sa intervin in viata unui astfel de copil caruia i s-a spus ca o sa care gunoiul cind va fi mare…si deja baiatul zimbind trist asa si spunea ca el o sa fie omul cu gunoiul cind va creste mare. Pot sa raportez ca in doi ani…are numai excelent pe linie…Postura lui s-a schimbat si a inceput sa aiba curaj.

  Nici macar n-a fost greu. Primul lucru a fost sa-l analizez suficient sa vad care ii sint partile bune, ce ii place, la ce exceleaza…si sa le scot in evidenta si sa continui sa vad si sa aplaud progresul…

  Oh…ce satisfactie…ceva nemaipomenit.

  Cind cineva cred in noi si ne-o spun, nu-i asa ca vrem sa facem si mai bine, si mai mult? De ce n-am putea zidi linga banca aia o masa, daca tot vrem sa facem ceva?

  De ce? Pentru ca unii oameni vor sa arate ei mai bine decit altii si nu pot face nimic… decit sa denigreze sau sa distruga munca altora… o saracie de bun simt, de talent, de inima… si de creier.

  Au romanii o vorba de aur…”prostul nu e prost destul…pina nu-i si-un pic fudul.”

  Apreciază


 7. Alex,

  cu siguranţă „roman de aventuri” e un termen mult prea moale pentru prezent. 🙂
  Cât despre cât de repede se distruge ceea ce se construieşte bun, la fel e la noi – de exemplu – se distrug tomberoanele de pe malul Crişului; li se dau foc, se rup… orice numai să nu mai existe. În starea iniţială. Deşi sunt mai utile ntregi decât stricate, dar… Parcă îi poţi contrazice. 🙂

  Apreciază


 8. Rodica,

  e important să lauzi aspectele pozitive. Am avut anii trecuţi un elev care avea parte în de un mediu ostil. Era foarte retras, plus că şi colegii lui îi accentuau starea găsind diferite motive să râdă de el. Am observat ca desena şi scria foarte frumos şi i-am spus. Reacţiile de moment erau de respingere a complimentului şi lipsă de încredere că eu cred ceea ce spun. Mă râcâia puţin că nu crede, însă speram ca, în interior, să se producă ceva pozitiv. După o vreme, am observat că începea să vorbească cu mine pe holuri când mă întâlnea sau să-mi spună ceva despre ce îi place. Contează.

  Aş completa chiar: nu un pic fudul, mult. 😀

  Apreciază


 9. În fond, cel mai mult mă enervează faptul că acest individ reclamă că treaba lui e de „verificator”. Poţi să te strecori aşa prin existenţă fără a avea nimic important de făcut, doar să decizi că nu e bine ce întreprinde celălalt şi să elimini „răul” pe care după socoteala ta este „rău”.

  Dincolo de critica deconstrucţiei, m-aş lega foarte tare de această decizie personală în numele căreia se trece la dărâmat.

  Din păcate, se întâmplă prea des. 😦

  Apreciază


 10. Tocmai, A.Dama, tocmai.

  Aia m-a enervat şi pe mine când am „luat model” dintr-o cu totul altă sferă. Însă e valabilă în multe sfere.

  Motivul îl văd: confortul. E mult mai uşor să observi de pe margine, decât să fii în mijlocul evenimentelor. Alt motiv: noi suntem întotdeauna mai buni decât ceilalţi.

  Apreciază


 11. „Noi suntem întotdeauna mai buni decât ceilalţi”.
  Şi mai trebuie adăugat: „românul le ştie întotdeauna pe toate”. De-aia îşi dă cu părerea pentru orice problemă! El ŞTIE! Vai şi-amar!

  Apreciază


 12. Ai luat-o de la Marius. 🙂
  Dar e adevărată. 🙂

  ApreciazăI ♥ comments

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: