h1

Clickuri artistice

aprilie 5, 2009

Ni s-a spus să dăm click cât mai des. Sarcina mai dificilă nu e clickul, ci e alegerea între mai multe rezultate. Alegerea acelor câteva care vor reprezenta munca ta. Asta ni se spunea weekendul trecut la un curs de iniţiere în arta fotografică, ţinut la Stâna de Vale.

Cursul a fost organizat de Universitatea Oradea, DPPPD, şi susţinut de către vicepreşedintele Clubului Fotografic Nufărul, Claudiu Szabo.

Deşi a durat foarte puţin, sâmbătă-duminică, e necesar un astfel de început în ale fotografiei. Deruta în care se află cel care admiră o fotografie, dar nu ştie ce anume îl impresionează se rezolvă abia atunci când intră în contact cu un cunoscător în domeniu sau cu o carte bine scrisă. Desigur, sunt importante simţul artistic şi intuiţia, dar sunt nişte criterii generale care, neştiute, lasă actul fotografic la întâmplare, la nimereală. Or cel pasionat de această artă nu îşi doreşte să nimerească ca orbu-n Brăila (deşi bucuria e foarte mare, recunosc), ci să poată ajunge acolo de câte ori vrea şi, mai ales, să ajungă în Brăila nu pentru că ar fi vrut să ajungă în Bucureşti şi a greşit traseul.

M-am gândit cât de benefic ar fi ca blogurile de fotografie – şi sunt numeroase, este de unde – să dea mici indicii, câteva idei cu privire la ceea ce se consideră subiect bun, încadrare corectă, claritate bună etc.

Neavând un aparat profesionist, nici măcar semi-profesionist, îmi permit să redau lucruri pe care le-am înţeles şi am încercat şi reuşit să le aplic pe mai obişnuitul meu aparat (firmă bună, model compact).

În primul rând, sunt 3 aspecte de care trebuie ţinut cont la o fotografie. În ordinea importanţei:

1. ideea
2. estetica
3. tehnica, claritatea

Din categoria 2, mă voi lega de două aspecte:

Întotdeauna am avut impresia că obiectul, fenomenul, persoana de fotografiat trebuie să stea în centrul imaginii. Nu ştiu de unde ideea, probabil de pe foile explicative de folosire a unuia dintre aparatele „copilăriei” sau din „bună intuiţie”.

prezenta

Elementul de pozat nu stă, de obicei, în centru, ci într-o parte. Dacă avem un portret, ochii persoanei trebuie să privească spre centrul pozei, nu spre exteriorul ei. La fel dacă se deplasează: porţiunea din drum care urmează a fi păşită trebuie să fie vizibilă. Să nu se „termine” poza prea repede, prea brusc.

Asta a fost una din surprizele cele mai mari. Cealaltă a fost faptul că linia orizontului (fie că e vorba chiar de orizont sau de simplă linie de demarcaţie între un mediu şi un altul) nu trebuie nici ea să fie pe mijlocul imaginii. Să nu se împartă imaginea în două. Să se apropie de 1/3 sau 2/3 din imagine. La unele aparate, se poate seta afişarea acelor „grid lines” care numai întâmplătoare nu sunt.

rule-of-thirds1

În imaginea de mai sus, avem atât regula „drumului vizibil”, cât şi a împărţirii, încadrării.


oradea

În această imagine, vă rog să urmăriţi poziţionarea liniei de orizont la 1/3 pe orizontală.

Sigur că mai sunt. Poate voi reveni. Deocamdată vreau să mă informez cât mai bine şi mai corect. Pasiunea cere timp.

Important: şi ca temă: puteţi urmări aceste reguli acum în imaginile de la linkul artistului Claudiu Szabo. Observaţia e primul pas înaintea acţiunii. 🙂

PS: Imaginile au fost preluate de pe site-ul  http://badorgood.com/membri/cszabo/fotografii şi aparţin aceluiaşi autor (în  afară de imaginea a 2-a).

6 comentarii

 1. Informatiile astea sint nemaipomenite. Si foarte bine explicate. Multumesc…

  Apreciază


 2. Mă bucur, Rodica. Mă bucur dacă sunt de folos.

  Apreciază


 3. M-am bucurat că ai revenit. 🙂
  Apoi, că ai îmbrăcat haină pascală, cu roşul ăsta intens. 🙂
  Şi m-am bucurat şi de articol, că e o temă care îi interesează pe cei mai mulţi. Nu toţi au ajuns la nivelul să predea aceste chestiuni. Pentru începători, e un ABC necesar.
  Mă gândeam la portrete şi la cum apar ele pe coperţile unor mari reviste, chiar pe centru, şi cu privirea în exterior… Sau poate alea nu se numesc portrete. 😀

  Apreciază


 4. Şi pe mine mă încântă. Şi mă bucură şi pe mine bucuria Bucuroaiei… 🙂

  Am schimbat culorile pentru că simţeam nevoia de schimbare, de nou, vroiam ceva puternic, aşa s-a potrivit.

  Nu consider că aş fi ajuns la etapa în care să predau despre arta fotografică, însă am vrut să împart cu ceilalţi ceea ce am aflat. Şi da, tocmai pentru că şi eu le consider necesare.

  Cât despre portret, am observat din ceea ce am văzut pe unele site-uri de artişti, că există categorii diferite de portrete. Sunt portrete simple şi sunt portrete editoriale şi fashion (fashion and editorial portraits), iar acestea din urmă nu par să urmeze regulile pe care le-am expus eu mai sus. Accentul pare să cadă aici strict pe subiect şi felul în care arată acesta. Observaţia mea, cel puţin.

  Uite o galerie a unui artist român prezentat în ultimul număr al revistei PhotoMagazine. Primele două categorii sunt grăitoare, te invit să intri să vizionezi fotografiile din cadrul lor:

  http://iamvision.viewbook.com/

  Apreciază


 5. Fain articol, dragă Cami! Mulţumesc şi eu pentru informaţii. Şi mie îmi place mult fotografia, dar recunosc că o fac „după ureche” şi nu după reguli stricte, profesioniste. Şi uite că sunt atâtea reguli interesante şi bine justificate.

  Am mai văzut la tine linkuri către nişte site-uri cu fotografie, foarte, foarte frumoase.

  Mai aştept şi alte frumuseţi fotografice.

  Apreciază


 6. Mă bucur că e de folos. Şi eu făceam tot aşa fotografiile. 🙂 E bine că ai dat de linkurile de la secţiunea FOTO din sidebar, voi mai adăuga pe măsură ce vizitez şi mă instruiesc. E bine să analizezi tot ce priveşti: de la culori la aranjare şi claritate, tot ce poţi găsi. Dar a nu se lăsa pe dinafară nici sentimentul prim pe care ţi-l transmite fotografia, pentru că, dincolo de toate regulile, consider că importantă e şi starea pe care o creează.

  Succes.

  ApreciazăI ♥ comments

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: