h1

„Bucuraţi-vă întotdeauna”

iunie 2, 2009

Datorită anumitor circumstanţe (pe care le consider binefăcătoare), am ajuns în contact cu povestea scrisă şi ecranizată a Pollyannei. Auzisem despre ea din coplărie, dar niciodată nu ştiam exact ce se întâmplase în ea atât de fantastic pentru a fi populară.

E o poveste simplă, o lectură uşoară, care nu atrage deloc atenţia ca formă. Deloc pretenţioasă în limbaj (cartea) sau în regie (filmul). Ceea ce m-a fascinat la ea a fost ideea din miezul ei.

pollyanna

Din film

Personajul principal, Pollyanna, este o fetiţă rămasă orfană de mică, ce îşi trăieşte viaţa căutând mereu motive să fie mulţumitoare lui Dumnezeu pentru lucrurile minore ce i se întâmplă. Astfel, ea îşi creează o stare permanentă de bine şi îi uimeşte pe oamenii din jurul ei prin sentimentul pozitiv pe care îl emană. Îi atrage cu atitudinea şi îi provoacă să îşi schimbe morocăneala şi nemulţumirea în gratitudine pentru ceea ce au, să refacă relaţiile pierdute sau să clădească unele nebănuite.

Ca orice copil, cel mai uşor înveţi obiceiurile pe care le poţi transforma în sau numi joc. Tatăl Pollyannei o învăţase să joace acest joc al mulţumirii. Jocul a început în momentul în care Pollyanna a primit cadou nişte cârje şi s-a întristat, fiind nemulţumită. pentru că nu ştia la ce le-ar fi putut folosi.

Răspunsul tatălui a fost unul surprinzător:

– Bucură-te că nu ai nevoie de ele.

Sigur că felul acesta de a privi viaţa şi lumea poate părea (şi chiar este!) lipsit de echilibru, de raţiune, de simţ al realităţii. Însă simţul echilibrului (din acest punct de vedere), al realităţii nu aduc la pachet în mod necesar şi bucuria de a trăi sau un avantaj faţă de cei care le au.

Nu despre lipsa lucidităţii vorbesc, nu despre a nu vedea partea goală a paharului, ci, tocmai, văzând-o şi fiind conştient de răul din jur (pentru că nimeni nu e scutit), să găseşti măcar o fărâmă pozitivă, să alegi un Bun care stă ascuns de vederea superficială.

Pentru mine, a fost şi este o provocare. Dacă reproşul care i se poate aduce acestei idei e că poţi da în naivitită din cauza acestei perspective, aş răspunde că – fără ea – poţi da, de asemenea, în nemulţumită, cinită, deprimită, nefericită (cronice) şi alte de genul… Nu sună chiar necunoscute acestea din urmă, nu-i aşa?

Trailerul:

Filmul dublat în română:

 

13 comentarii

 1. Fotografia din header – de-a dreptul amețitoare, în sensul bun al cuvântului. Sugerează călătoria timp-posibilă.

  Apreciază


 2. Gellius,

  da, şi mie mi-a plăcut enorm; aşa am şi intenţionat-o.E furată, ţin să precizez. 😛

  Apreciază


 3. Foarte fain articol. 🙂

  Apreciază


 4. Andrei,
  mulţumesc, mă bucur. 🙂

  Apreciază


 5. Camix, câtă dreptate ai cu cele 4 „afecţiuni” cronice menţionate la urmă.. Sunt foarte grave! Aşa că mai bine cu „naivita” decât cu cele 4.

  E mare lucru sa înveţi să vezi mereu partea plină a paharului, chiar şi atunci când lucrurile nu sunt deloc prea bine.. Să nu-ţi pierzi curajul, optimismul, încrederea.. Întotdeauna se poate… şi mai rău! Aşa că…mai bine să ne bucurăm şi pentru foarte puţin bine! Bun şi el!

  „Mersi Doamne şi pentru atât”!

  Apreciază


 6. Alex,
  mulţumesc pentru gânduri. Şi eu doresc atât mie, cât şi celorlalţi să rămână optimişti, chiar dacă optimişti-realişti. 🙂
  Am eu o chestie cu „întotdeauna se poate mai rău”. 🙂 E prea înrădăcinată în istoria românilor ca să-mi mai fie simpatică, dar propun o transformare a ei în, de exemplu: „întotdeauna există şi un bine în rău.” 😛

  Apreciază


 7. Sînteţi orădean? Vă invităm la un concert de Lăută renascentistă, instrumentul care apare cel mai des în mîinile îngerilor în iconografia religioasă medievală, instrumentul la care “s-au convertit” Sting și Jan Akkerman.

  Concertul va avea loc luni, 22 iunie, la ora 18.00, în Capela Mare a Universităţii Emanuel din Oradea, ora 18.00, (vis-a-vis de Selgros).

  Va concerta Caius Hera, lutenist timişorean, unul dintre puţinii lutenişti români, care s-a perfecţionat la Schola Cantorum Basiliensis. Caius Hera cîntă la lăută barocă, vihuela, lăută renascentistă, viola da gamba. Instrumentele pe care cîntă sînt construite de Gyorgy Lorinczi, unul dintre puținii luthieri care construiește lăute.

  Intrarea este liberă!

  Vă aşteptăm cu drag!

  Dacă acest mesaj este considerat invaziv, nedorit, spamant, vă cerem scuze!

  http://mariuscruceru.ro/2009/06/15/de-pus-in-agenda-concert-caius-hera-la-oradea/

  Apreciază


 8. Marius,

  mulţumesc pentru înştiinţare, ar fi un moment deosebit, mi-ar plăcea mult să fiu prezentă, voi vedea dacă voi fi în localitate la acea dată.

  Apreciază


 9. m-a marcat si pe mine povestea Pollyannei la vremea cand am citit-o si cu toate astea n-am fost ferit de deprimită si suratele ei. si asta pt ca nu stau prea bine cu memoria, mai ales cea a sufletului. dar nu-i rost de tristeti, mai ales ca a pornit de la Pollyanna (sau amintirea ei) commentul meu 🙂
  m-am bucurat ca in poluarea asta internautica am dat peste o gura de aer proaspat in blogul tau!

  care ecranizare a povestii mi-o recomanzi? cea din ’60 banuiesc?

  P.S. : Motto-ul tau ma trimite cu gandul la „…pietrele vor vorbi”

  Apreciază


 10. Cristi,

  bine ai venit în timposibil, şedere lungă şi benefică să ai!
  Într-adevăr, mottoul te trimite bine cu gândul acolo. 🙂

  Mulţumesc pentru gândurile bune, ele contează.
  Am căutat între variantele de Pollyanna şi am găsit că cea pe care am urmărit-o eu este varianta din 1973 http://www.imdb.com/title/tt0197775/
  Din câte mi s-a povestit, cam fiecare versiune e chiar o altă versiune a… povestirii; în unele, fata se vindecă după accidentul pe care îl are, în altele nu se vindecă. 🙂 Nu ştiu care variantă e mai reuşită, prin urmare, nu am văzut decât una. Eu zic că e foarte bună cea pe care reuşeşti să pui mâna. 🙂

  Apreciază


 11. am facut rost deja de ecranizarea din ’60 o sa ma uit zilele astea 😛

  Apreciază


 12. vizionare plăcută.

  Apreciază


 13. […] că înmuguriseră de bucurie […]

  ApreciazăI ♥ comments

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: