h1

A alege ce

august 14, 2009

mihaela-radulescu-a-primit-un-loc-de-veci-in-piatra-neamtMă uit puţin la televizor. Nu pentru că nu aş avea timp, dar nu am răbdare prea multă. Am câteva emisiuni pe care le mai urmăresc, câteva posturi pe care le frunzăresc uneori şi, în rest, triere multă. Aşa încât ştirile mondene trec şi ele târziu pe lângă mine. Le aflu, uneori, la 3 luni după ce au loc. Ca în cazul plecării (zice-se definitive) din ţară a Mihaelei Rădulescu.

Motivele şi le-a expus aici. Cearta cu presa.  Grija pentru copil.

Problema vieţii hărţuite a vedetelor nu e nouă în Romania. Şi, mai mult decât atât, nu e nouă niciunde pe glob. Sunt cazuri prea bine cunoscute de vedete terminate – într-un fel sau altul – de către presă. Şi sunt cazuri mult mediatizate, sigur se ştiu foarte bine. Numai dacă ne gândim la prinţesa Diana şi deja ne e de-ajuns, chiar prea mult.

De aceea, incriminarea României ca loc imposibil de trăit pentru persoane publice faţă de alte locuri nu prea stă în picioare. Tragedia de care pomeneam mai sus se întâmpla într-o ţară prea civilizată ca să  poată fi suspectată (dinainte) că ar prezenta un asemenea pericol.

Personal, nu cred că poţi fi atât de cunoscut şi apreciat într-un loc de faimă şi civilizat (cum e şi Monte Carlo, de exemplu – destinaţia din final a vedetei) şi să nu fii şi injurat, hărţuit de camere, împiedicat să dormi liniştit noaptea etc. Îmi e greu să cred – dar bine ar fi să mă înşel – că altundeva oamenii nu devin nebuni când devin fani sau… un fel de ziarişti.

În sport, e aceeaşi poveste. Azi eşti cel mai bun jucător pentru că ai marcat gol. Vei ţine prima pagină a ziarelor o săptămână cu articole în care îţi vor fi lăudate toate acţiunile din istoria ta până în momentul prezent. Săptămâna viitoare nu vei marca gol, iar atunci vei deveni subit cel mai prost jucător de pe faţa pământului, iar toate acţiunile din istoria ta de până acum au fost proaste.

Cred însă că statutul de persoană publică, vedetă (din orice domeniu), aduce la pachet – vrând, nevrând – atât extazul admiraţiei unora, cât şi agonia urii şi respingerii altora. Aşa a fost întotdeauna. Şi peste tot. Din păcate, dar… Iar această dualitate pe care o implică acest gen de meserie nu văd cum ar putea fi ruptă. Aceste aspecte atât de contradictorii aparent (admiraţia excesivă şi ura excesivă) nu sunt separabile.

Probabil tocmai din cauza existenţei uneia din aceste extreme există şi cealaltă.

Astfel că nu cred că poţi alege de care consecinţe să beneficiezi după ce ai ales o meserie. O meserie vine cu toate la pachet.

În rest, să auzim de bine.

4 comentarii

 1. Vedetele trebuie sa isi asume acest risc, viata de top are responsabilitati, sacrificii. Viata de la periferie are responsabilitatile si sacrificiul traiului permanent in mizerie, lipsuri, boli, incapacitatea de a-ti asigura hrana zilnica, medicamentele si un adapost minim acceptabil. Viata de om mediu isi are reponsabilitatile, sacrifiiciile specifice, o viata permanent ocupata pentru castigul unei sume sa iti platesti taxele lunare, putine alimente, haine la limita.

  Nu cred ca sacrificiul vedetelor este atat de mare, mai degraba vor totul, o viata ultraimbelsugata, liniste ca oricare alt om. Suma tuturor avantajelor versus diferenta facuta de dezavantaje creaza o proportie matematica constanta pentru toate nivelele. In alte cuvinte raportul avantaj/dezavantaj este identic la toate nivelele, dar nu voi spune ca este egal cu pi(3.141) ci cu alfa pe care il veti defini cum vreti 🙂

  Apreciază


 2. Eu cred că sacrificiul lor e destul de mare, pentru că de-asta renunţă şi pleacă atunci când nu mai pot. Înainte de a intra în horă, au impresia că e lapte şi miere şi că vor beneficia doar de avantaje. Abia după ce intri în horă vezi că, de fapt, preţul pentru a fi o persoană publică (şi încă una dintre cele mai publice) e prea mare şi nu merită. Doar dacă nu îţi pasă de ce înseamnă ziare de scandal, camere la tot pasul şi poţi trăi indiferent faţă de scorneli.
  Avantajele sunt precum dezavantajele. Uriaşe. Cine şi le poate asuma pe ambele, bine.

  Apreciază


 3. De acord ca e greu, dar nu te faci pilot daca traiesti cu gandul ca avioanele cad si tu vei cadea cu siguranta 🙂 . Nu le iau in mod necesar apararea vedetelor, iar in ultima instanta nu cred ca vedeta in cauza avea o viata mai dificila decat Michael Jackson, despre care s-au spus multe, dar in final nu s-a putut dovedi nimic si asta intr-un sistem juridic american, nu unul romanesc corupt, lipsist completamente de verticalitate.

  E o optiune ok, nu faci fata – pleci. Dar sunt multe vedete care rezista si care se pensioneaza de acolo. Spre exemplu Florin Piersic cred ca este o vedeta cu mult peste nivelul Mihaelei, dar a rezistat si rezista cu brio.

  Sa nu uitam lansarea Mihaelei in lumea show-bizzului a fost facuta de pe piedestalul unor relatii intime ieftine cu anumite persoane, pe cand un Florin Piersic, a facut totul prin talent autentic, fara a apela la relatii intime pt promovare.

  Mihaela este cu siguranta talentata, dar trecutul ei, pista ei de lansare nu au legatura deloc cu tanlentul, moralitatea, promovarea pe cai clasice cum a fost la Florin.

  Apreciază


 4. Nu, nu te faci pilot dacă te gândeşti la căderi. Asta ziceam şi eu în articol. Cine crede că e în stare să-şi asume responsabilitatea în mod complet stă bine. Cine nu, poate e destinat către alt gen de meserii. 🙂 Şi, la urma urmei, asta poate fi un lucru foarte bun, atunci când se reprofilează. Poate Mihaela se va reprofila şi va avea o împlinire mai mare decât în televiziune în România. 😛

  Cât despre viaţa personală şi cariera Mihaelei, nu am a prezenta confirmări sau infirmări şi nu caut pentru că dezbaterea unei persoane nu reprezenta punctul meu de interes in aceasta discutie; am pornit de la o persoană care a creat un cadru unei discuţii. Şi, pentru că, indiferent ce a fost ea înainte, nu schimbă datele problemei. Problemei ăsteia.
  Că în problema respectului şi admiraţiei poate pierde dacă lucrurile stau aşa, e foarte posibil.

  ApreciazăI ♥ comments

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: