h1

Oglinzi

septembrie 25, 2011

Am stat de vorbă cu un domn de altă confesiune. La un moment dat, veni vorba de bisericile pe care le frecventăm. Printre altele, nu s-a putut abţine:

– A noastră e singura adevărată.

– Da? De ce?

– Pentru că e cea mai veche, numai de la noi aprind lumânări de Paşti la Ierusalim…

– Şi asta ce înseamnă?

– Că şi Isus a avut aceeaşi religie.

– Eu sper ca, în rai, să ne întâlnim de mai multe confesiuni.

– Aaa, rai… Eu nu cred că există rai, viaţă după moarte. Eu cred că aici se termină totul. Ţărâna se întoarce în ţărână şi gata.

– Păi cum nu credeţi? Dar mergeţi la biserică.

– Da, merg.

– Şi atunci de ce mai mergeţi dacă nu credeţi ce spun ei acolo? Nu asta ziceaţi că e credinţa adevărată?

– Eu nu cred că sufletul omului mai trăieşte după. Asta nu.

– Păi, dacă numai pentru viaţa asta trăim, e prea puţin.

Apoi discuţia a mers pe alte căi. N-am mai revenit. Bineînţeles că m-am mirat de vehemenţa cu care apăra ceva ce, de fapt, nu făcea parte din el. Îmi şi părea rău că aşa crede, dar mă şi minunam.

Seara, m-am gândit la mine. Tot aşa fac şi eu. Puţin diferit, dar teribil de asemănător. Cred. Eu cred. Într-un Dumnezeu atotputernic. Dar, de fiecare dată când mă îngrijorez pentru mine, pentru ceea ce se va întâmpla în viitor, pentru relele care se pot petrece, când mă cutremur imaginându-mi ceva rău, când uit că fiecare fir de păr din cap este în Mâna Lui şi nimic nu se întâmplă fără ca El să o fi îngăduit, spun, de fapt, acelaşi lucru. Tot atât de aberant. Tot atât de prefăcut.

8 comentarii

 1. dar asta ştie si el nu?

  Apreciază


  • Nu ştie. Cel puţin nu încă. Din mai multe motive, însă poarta rămâne deschisă.

   Apreciază


 2. Camix,
  Ai trecut pe la blogul meu? Am făcut comentariul. Am adăugat un alt subiect oarecum conex cu celălalt subiect.
  Dacă treci şi citeşti, spune-mi care-i părerea ta. Poate lămureşte parţial şi dilema din acest subiect „OGLINZI”.

  Apreciază


  • Da, am văzut articolul zilele trecute. Mie mi se pare că uneori ne-ar fi mai util dacă ne-am preocupa mai mult cu trăirea Cuvântului Lui decât cu anumite căutări…

   Nu găsesc motive să cred că „stăpâniţi pământul şi ceea ce este pe el” însemna, de fapt, stăpâniţi voi, oameni, cu puterea voastră pământească, toate fenomenele naturii (pe care nu voi le creaţi, ci Eu), toate creaturile pământului (chiar dacă sunt balene uriaşe de câteva zeci de ori mai voluminoase decât voi) etc. Ar fi fost absurd din partea lui Dumnezeu să le fi cerut/ să fi aşteptat din partea lor aşa ceva. Nici Hitler nu a reuşit, chiar dacă scopul lui era încă mai aproape de ceea ce spui tu şi mai departe – cred eu – de ceea ce vruse Dumnezeu. Nu tot globul cu toate variabilele lui (cum ar putea omul să controleze vremea, asta ne-ar interesa pe mai mulţi) li s-a dat în stăpânire unor oameni, ci părticica lor de pământ unde aveau să vieţuiască. Să le fi dat Dumnezeu asemenea poveri săracilor Adam şi Eva ar fi însemnat că îi considera, într-adevăr, creaturi cu puteri supraomeneşti, după cum spui. Ceea ce nu e cazul. Asta ar însemna, la rândul ei, că Dumnezeu nu era conştient de ceea ce crease.

   Aşa că eu nu văd că teoria haosului are vreo legătură cu însărcinarea/ puterea dată cuplului Adam şi Eva sau, cel puţin, nu în ACEA măsură.

   Iar, în privinţa metaforei pomului şi fructului, nu văd de ce nu ar fi vaildă situaţia inversă: „nu faceţi nimic fără acordul Meu” să însemne, în situaţia dată, chiar (ne)ascultarea faţă de porunca specifică de a nu mânca din fructul cutare din pomul cutare. Vorba altcuiva (pe care chiar îl invit să se pronunţe if it pleases him), aşa putem spune şi că Adam şi Eva au fost o metaforă.

   Apreciază


 3. Camix,

  Trăirea Cuvântului se face după ce-l citeşti şi mai ales îl pricepi! Apoi, nu putem decupa din Biblie doar ceea ce ne convine. Dar chestia cu Edenul este în Biblie şi în consecinţă nu o putem neglija.

  Ieremia 30:24 Mânia aprinsă a Domnului nu se va potoli, până ce va împlini şi va înfăptui gândurile inimii Lui. Veţi înţelege în totul lucrul acesta în „zilele din urmă”. (în unele traduceri „în cursul vremilor”)

  Oare ce anume trebuie să pricepem în zilele din urmă?

  Daniel 12:4 Tu, însă, Daniele, ţine ascunse aceste cuvinte, şi pecetluieşte cartea, până la vremea sfârşitului. Atunci mulţi o vor citi, şi cunoştinţa va creşte.”

  Ce trebuie făcut la vremea sfârşitului?

  Daniel 12:8 Eu am auzit, dar n-am înţeles; şi am zis: „Domnul meu, care va fi sfârşitul acestor lucruri?”
  Daniel 12:9 El a răspuns: „Du-te Daniele! Căci cuvintele acestea vor fi ascunse şi pecetluite până la vremea sfârşitului.

  Până când vor fi ascunse şi pecetluite aceste cuvinte?

  Daniel 12:10 Mulţi vor fi curăţiţi, albiţi şi lămuriţi; cei răi vor face răul, şi nici unul din cei răi nu va înţelege, dar cei pricepuţi vor înţelege.

  Câţi vor înţelege?

  Ce înseamnă pentru tine:

  Geneza 3:22 Domnul Dumnezeu a zis: „Iată că omul a ajuns ca unul din Noi, cunoscând binele şi răul.

  Ce era aşa de rău în a cunoaşte binele şi răul?

  Eu, sau Biblia afirmă aceste lucruri?

  Apoi, legat de chestia cu teoria haosului, crede-mă te rog că am vrut să spun cu totul şi cu totul altceva. Dac-aş fi făcut asemenea afirmaţii mi-aş fi dat foc la toate diplomele, inclusiv cea de 8 clase. Nici pe departe n-am vrut să spun aşa ceva!

  Nu cumva putem intra în legătură prin skype telephone? Simt că trebuie să spun multe şi în scris e greu, că e mult. Sigur nu atât de mult încât să impacientez interlocutorul dar în scris îmi cere efort destul de mare şi de multe ori prin 3 cuvinte vorbite pot lămuri o chestiune care în scris poate lua zile întregi din cauza pauzei dintre transmisii. Apoi în acest interval de timp, prin fragmentarea ideii, se pierde din valoarea afirmaţiilor. Asta în cazul în care chiar te interesează subiectul.

  Apreciază


  • Versetele tale sunt bune, numai că ele vorbesc despre necesitatea înţelegerii corecte a Bibliei şi, după câte a reieşit din dialogul de la Dyo, 🙂 nu ne putem asigura că înţelegem corect sau care din noi înţelegem corect. Putem asculta, pune în balanţă, fi de acord sau în dezacord, lua aminte sau lăsa lucrurile cum erau la început.

   Eu am fost de acord de la bun început că dorinţa lui Adam şi a Evei de a cunoaşte Binele şi Răul în Eden însemna a nu asculta de porunca lui Dumnezeu. Cred că pe undeva e o neînţelegere. Ceea ce nu mă convinsese pe mine (dar nu e neapărat să mă convingă ceva ca acel ceva să fie valid) era inexistenţa pomului ca atare şi fructul etc. nu simbolistica lor.

   Dacă m-am înşelat asupra celor spuse de tine, mă bucur. Dacă vei avea timp să aduci o mică lămurire asupra ceţii, va fi în regulă. Dacă nu, va fi – din nou – în regulă. Subiectul mă interesa cât pentru un subiect de blog, dar mai mult de atât nu cred.

   Apreciază


 4. totul e confuz

  ApreciazăI ♥ comments

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: