h1

Privirea în oglindă

ianuarie 8, 2012

Al Pacino în rolul jurnalistului Lowell Bergman

Am revăzut filmul The Insider a nu știu câta oară și consider că ar merita revăzut în fiecare an. Am scris despre el aici, iar de data asta am mai rămas cu o idee. Pentru cei care l-ați văzut (pentru cei care nu l-ați văzut, recomand first celălalt articol), admirabilă e hotărârea jurnalistului de a duce la capăt ceea ce începuse. Pusese mâna pe o întâmplare adevărată de interes mondial, privea sănătatea oamenilor care consumau tutun și modul în care producătorii de tutun mințiseră cu privire la efectele lui nocive asupra organismului, convinsese un om să își calce înțelegerea de confidențialitate cu fosta firmă, să își riște viața, să își pună familia în pericol, să își piardă familia, să-l târască prin justiție pentru a scoate adevărul la iveală, iar apoi să rămână cu înregistrarea nedifuzată.

Dacă interesele firmei care deținea postul de televiziune o cer, dacă se pot alege și ei cu proces, dacă e salarul lor în joc, de ce să se riște? Dacă televiziunea nu vrea, însă, sunt ziare. Un picior în fund înseamnă un pas înainte, umblă vorba.

Nu știu cât de hotărâți reușim să fim atunci când ne-am convins că drumul pe care suntem e bun. Nu știu cât de repede ne vine să renunțăm. Nu știu cât de bine ne dăm seama dacă nu cumva încăpățânarea de a continua e, uneori, o râvnă vecină cu prostia sau una vecină cu credincioșia. Grea delimitare. ”Orice începe duce la bun sfârșit”. La sfârșit, dar nu la orice sfârșit. La un sfârșit bun. Însă duce. Sunt în urmă, așa că mi-am spus că este timpul să învăț așa ceva. Și încep cu lucruri mici: să termin cărțile pe care le încep.

9 comentarii

 1. Ar mai fi un fel de aduce la bun sfârșit (care pentru a fi bun nu ănseamnă că trebuie sa fie neaparat…sfârșit): să nu începi cărțile care nu merită citite până la capăt 🙂

  Apreciază


  • Hahahaha! Este o variantă! Dar nu ai cum să-ți dai seama că nu merită decât dacă le începi! 😀 Că, în cazul unora, reclama e mai colorată decât coperta. But, seriously, în general mă apucam de cele despre care știam deja, însă…
   Și apoi mai sunt cărțile alea pe care trebuie să le termini ca să poți îngăima două propoziții. În cel mai rău, îmbogățești vocabularul. 🙂

   Apreciază


 2. Încă nu am văzut filmul, vacanța aceasta e numai bună să trec de la episoadele vreunui serial la un film pe care să-l duc la bun sfârșit, vorba ta. Voi începe cu acesta.
  Cât despre distincția dintre încăpățânare și credincioșie .. sensibilă într-adevăr. Cred însă că diferența o face scopul.
  An nou fericit, Cami!

  Apreciază


  • Mă bucur, Chrinule, sper să simți că se va fi meritat! Poate scrii și tu niște impresii dacă vor fi. Știi cum e, câți ochi, atâtea simțiri.
   An nou fericit și ție, mulțumesc!

   Apreciază


  • Crinule, vezi că nu-ți mai apare adresa blogului la nume. adoptă-l iar și iar.

   Apreciază


 3. N-am vazut filmul, dar o sa-l vad acum 🙂

  Apreciază


  • Mă bucur, să vii cu primpresii și douămpresii și tot așa!

   Apreciază


 4. Multumesc de recomandare.

  ApreciazăI ♥ comments

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: