h1

Pro-teste contra-teste

ianuarie 15, 2012

Eu cred că ceea ce caută românii în stradă acum nu e figura lui Arafat. Nu cred că au impresia că l-au găsit pe ”Eroul necunoscut” înstatuit în diferite parcuri și inimi. Chiar dacă de la drama lui și a sănătății a pornit avalanșa. Eu cred că ceea ce caută românii acum în străzi e mintea de pe urmă.

Nu cred că se gândesc ce consecințe nefaste pot fi dacă protestează decât dacă nu protestează nici acum. S-au trezit târziu. Ne-am trezit târziu. Neam trezit târziu. (Deși e incorect să mă includ între cei care protestează fără să fiu acolo.) Rămâne de văzut dacă nu prea târziu.

Tu ce crezi?

12 comentarii

  1. Cred că nu e de bine cât e de rău… Şi nu pentru că, în sfârşit, se protestează oarecum în masă, oricum mai hotărât decât imediat după tăieri. Tăieri pe care e posibil să fim nevoiţi să le menţinem sau chiar extindem pe viitor. E de rău pentru că ne îndreptăm spre degringoladă totală, dat fiind că nu ne putem conduce ţara spre ceva cât de cât suportabil, că nu ne putem înţelege între noi şi ne pierdem capacitatea de a reacţiona la evenimente şi schimbări rapide cu calm şi înţelepciune. E de rău pentru că degeaba protestăm, nimeni nu ştie cu adevărat ce să facă – poate doar să reducă furăciunea, ceea ce nu se vrea. Nimeni nu mai are credibilitate, Arafat nu poate fi Prim Ministru, şi legi idioate se vor face în continuare. Furia populară ne ajută doar să schimbăm politicienii cu alţii aproape la fel de incompetenţi, de lacomi, de necinstiţi, de cinici. Şi apoi?

    Apreciază


  2. Devine din ce în ce mai periculos, se pare. Și îngrijorător. Unii spun că, între instigatorii la violență, sunt chiar jandarmi în civil, recunoscuți de vecinii lor; dacă e adevărat, atunci unii vor să compromită ceva ce trebuia să fie altceva.
    Credibilitate nu mai au niciunii, dar cred că e prea mult un deceniu pentru orice fel de președinte. Știi cum e cu pemperșii, poate au dreptate cei care o spun. Și atunci, nu atât pentru că am crede că schimbăm pe ceva mai bun, ci pe cineva care să știe că nu poate prinde rădăcini pe Scaun și, știind că timpul e limitat la vocea poporului, poate își mai retrag coarnele. E utopie?

    Oricum, cel mai rău îmi pare pentru oameni și oraș. Cam cum arată?

    Apreciază


  3. Apăi dacă ştim să facem ceva bine de tot în ţara asta, e vorba de manipulare şi diversiune. Totul către învrăjbire distructivă, creare de aparenţe care ascund monumente de cinism, dar şi cinism pe faţă care să zdrobească orice fel de optimism şi pozitivitate, în afară de cele ale slugărniciei şi vasalităţii. Ce să sperăm de la alegerile, anticipate sau nu, decât un anumit procent de furt pe faţă, alt procent de furt electronic imposibil de văzut şi dovedit, şi restul vot negativ? Şi totuşi, nu pot înţelege cum unii se complac în a-şi da frâu liber criticismului faţă de actuala opoziţie. Cât ar fi de rea, soluţia de a vota altceva mi se pare iluzorie – şi oricum nu poate fi mai rea decât ce avem acum. Sau poate deveni, dacă o lăsăm, pentru că toată lumea a făcut ce-a vrut din noi. Care este alternativa la anarhie sau dictatură cu aparenţe democratice? Hai să nu mai votăm nimic, e o soluţie? Hai să umplem lumea de scârbă faţă de Pontanescu, şi să împingem masele evanghelice entuziaste să-l voteze pe Blaga, rezistentul din umbră, reformatorul antibăsescian etc. etc. cu aripioara lui de pedeleu cu coloană vertebrală multifuncţională! Hai să ne retragem în biblioteci, şi Domnul să se îndure dacă vrea. Hai să sperăm că nu vine vreun război şi nu se opresc importurile de alimente, chibrite şi scobitori. Că, în afară de găini şi porci, nu prea mai producem nimic pe-aici. Le putem da peste cap toate lecţiile din manualele de psihologie a maselor, dar cei care ne pot conduce spre bine se ocupă de propagandă măruntă, întru edificarea cetăţii de pe munte subvenţionate. Păcat…

    Apreciază


  4. Mda. Nu înțeleg nici eu ce așa mare izbăvire de imagine am avea cu Blaga, fie ea și temporară. Nu pretind, oricum, că m-aș pricepe la politică, deși îmi place măcar uneori să mai înțeleg una-alta.
    Ai putea spune ceea ce crezi acelora despre care spui că ar putea conduce lumea spre bine. Sau poate ți se pare inutil. Eu încă aștept să mi se răspundă…

    Apreciază


  5. Păi ce rost are, ce să mi se răspundă, când Blaga a fost în America împreună cu domnul pastor Paul Negruţ?
    http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/vasile-blaga-prins-cu-ocaua-penticostala-de-catre-ortodocsii-romani-din-atlanta-29473.html

    Apreciază


  6. Haa… asta e bine de știut. Se leagă lucrurile.
    Păi nu neapărat pentru vreun rost. Ci pentru a arăta că lumea înțelege și vede. Nu doar atât cât ar vrea să ne lase ochelarii de… ce-or fi.

    Apreciază


  7. Dar încă ceva, ți se pare – după cum spun mulți blogări deja – că Arafat e marele erou pierdut în care poporul român vedea o speranță?

    Apreciază


  8. Ochelari de capră, în cazul meu. Mă încăpăţânez să cred că binele cel puţintel la făptură străluceşte cu atât mai tare cu cât nu e ascuns de zidurile unei cetăţi a cărei zidire pe munte scuză mijloacele.

    Apreciază


  9. paranteză explicativă: voiam să spun ”nu doar atât cât ar vrea să ne lase să vedem ochelarii LOR de… ce-or fi (puși cu forța pe ochii noștri).

    Apreciază


  10. Nu Cami, nu cred deocamdată în soluţia omului minunat care să le ştie pe toate. Chiar dacă le-ar şti, problema ar fi ce este lăsat să facă, şi ce rămâne în picioare după ce pleacă. Iar asta nu depinde de un singur om, ci de mafii, găşti, clici, camarile, rudenii, pretenari, parteneri, şi în final de noi toţi, cei care deocamdată suntem bucuroşi când găsim pe cineva de mituit, pentru că altfel nu ni se respectă nici drepturile mărunte şi perfect legitime. Arafat e doar un om care a făcut într-adevăr ceva în ţara asta, nu singur, dar a făcut şi a inspirat pe alţii să facă. Un astfel de om e atât de rar, încât felul cum a fost tratat de către cei care nu au făcut decât promisiuni şi băşcălie ne-a scos pe străzi. Iar noi suntem un popor în care specialiştii pot discuta luni de zile defectele sistemului realizat de Arafat, ajungând la concluzia că trebuie reformat în zece direcţii deodată. Mai rămâne Isărescu, că Nadia, Ilie Năstase şi Hagi nu s-au băgat încă în politică. Dacă Udrea, Igaş şi Funeriu sunt miniştri, oricine poate fi – viaţa cetăţii merge înainte spre acelaşi dezastru previzibil.
    Dar să fim optimişti, poate candidează Ţiriac la postul de Tătuc.

    Apreciază


  11. Protestele nu mai sunt demult despre soarta lui Arafat. Dar e emoţionant, nu ştiu cum se simte el să vadă pancarte pe care scrie că e român adevărat.

    Apreciază


  12. Da, nu spuneam că Arafat ar fi trebuit luat drept soluție și ”tătuc”, ci tocmai că nu consider ăsta e motivul pentru care oamenii încă stau în stradă. Că sunt unii care nu știu de ce au ieșit, se poate. Dar sunt destui care știu exact pentru ce ies în fiecare zi, dar degeaba.
    S-ar putea să fie și emoționat pentru pancartele acelea, deși cred că e tot mai neliniștit să vadă la ce proporții a ajuns nedreptățirea lui. Furnica și avionul. Sau, mă rog, nava în cazul ăsta. O navă cu mulți pirați, și la pupitre, și pe străzi.

    Hahaha, hai că tătuc mai găsim, mai greu cu mămuca, nu?

    Apreciază



I ♥ comments

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.