h1

”politics”

iunie 28, 2012

Se scrie prea mult despre ceva ce nu există: politică și politicieni. O fi în natura omului de a da importanță lucrurilor care nu au așa ceva?

Reclame

13 comentarii

 1. Detectez eu oare nitelus cinism in aceasta observatie, altfel absolut pertinenta? eram invatat cu mine in aceasta ipostaza, eu fiind mai prozaic de felul meu; daca insa si o fire poetica precum Lady Cami (nu stiu de ce mereu imi vine sa-ti spun Lady Di) a cazut in asta, inseamna ca starea lumii este cu adevarat problematica; s-o fi apropiind sfirsitul, cum se zice in (unele) profetii 🙂

  Serios vorbind acum, asa cum foarte frumos spunea Andrei Plesu in Minima moralia, politicianul este chemat sa se ocupe de binele polisului (nu de al sau propriu, ca la romani si alte asemenea popoare); ca atare, politica este, in potential, o indeletnicire nobila; pacat ca practica este asa de departe de acest ideal, mai peste tot

  Din nou ma tem ca Plesu are dreptate si ne aflam la sfirsit de ciclu moral; daca e asa, nu ne mai pot salva decit micile eroisme; sa ne rugam sa fie cit mai multe, caci nu e deloc usor sa inoti impotriva curentului

  Apreciază


 2. A propos, observ ca si tie-ti place Karl Jenkins. Cind eram in UK mi-am luat cam tot ce a produs. Superb. Am sa pun si eu pe blog cite ceva din el. N-am facut-o pina acum. Ar merita sa fie mai cunoscut la noi.
  Ai remarcat a doua piesa de pe acerst album? Cu riscul de a-i supara pe islamofobi, trebuie sa spun ca-mi place foarte mult.

  Apreciază


  • A, nu i-am ascultat tot albumul, deci nu mă poci pronunța deocamdată. Dar, dacă îl voi asculta, voi fi antenă!

   Apreciază


   • am pus eu a doua piesa intr-un nou post pe blogul meu, la sfirsit

    Apreciază


 3. Îmi puteți spune cum doriți. 🙂 Dar cred că nu e compatibil cu cinismul, adică mă îndoiesc. Serios acum, eu cred că e mai mult realism decât altceva; ne apropiem de final, deci anumite lucruri – mai precis majoritatea – se îndreaptă înspre jos. Că noi suntem datori să le orientăm în sus, da, sunt de acord; că Dumnezeu poate întoarce orice rău înspre bine – și cu asta sunt de acord. Dar fondul problemei râmâne, deocamdată.

  Corect, politicianul este chemat să. Dar, ca într-un banc:
  – How do you call a dog without legs?
  – Why bother, it won’t come anyway.
  Tot așa la noi, dijaba lucrurile ar trebui să fie verzi; ele nu sunt. Faptul că politica este în potențial o îndeletnicire nobilă nu mai înseamnă acum decât că politica este DOAR în potențial așa ceva. Iar asta e mai trist pentru că urmează cealaltă problemă de nerezolvat: ”și cu ce ne ajută că știm că e așa în potențial?” 🙂

  Apreciază


 4. Cum să nu aibă importanţă? Chiar şi discuţia fără urmări practice are importanţă, d-apăi politica şi politicienii în sine. Problema e că democraţia este pentru politică ceea ce evanghelismul e pentru creştinism. Ceva esenţial, care scapă formelor rigide şi judecăţii sumare.

  Apreciază


  • Recunosc că m-am distrat azi de cât de împiedicat s-a simțit B. și a venit să se plângă în fața țării că nu mai are autoritate. În fața unei țări care nu mai simte de mult timp cu el. Sau el nu știe? Să-i spună careva de unde, ce și cum?

   Păi cred că prefer discuțiile alea fără urmări practice – aparent! – decât criticile politice preferențiale exacerbate. Mie (deci mie) mi se pare că se dezbate ca și cum totul ar fi o veșnică surpriză. O fi bine?

   Apreciază


   • Contează enorm ce şi cum se dezbate. De aceea şi suntem în starea în care, vrem nu vrem să recunoaştem, suntem. Subiectele esenţiale trec pe lângă noi fără măcar să le notăm în agendă, iar toate fleacurile de scandal sunt făcute să pătrundă cât mai adânc în conştiinţe care nu mai au timp să observe că sunt dresate, din cauza plăcerii imense de a trage de lesă fix în direcţia în care vrea stăpânul.

    Apreciază


  • Știi ce mi se mai pare (mie mi se tot pare, să nu dau în păretită)? : că poate politica este pentru democrație ceea ce e evanghelismul pentru creștinism.

   Apreciază


   • Depinde de perspectivă. A mea pleca de la ideea că teologia şi politica par proiectate pentru elite intelectuale şi sufleteşti, iar democratizarea nu poate aduce ceva bun decât dacă aceleaşi elite au maaaaare grijă ce fac. Pentru ca „Toată lumea ştie ce e bine, ce ar trebui făcut şi de către cine” să nu fie o utopie periculoasă deturnată într-o tiranie a prostiei manipulate cinic, sunt necesare nişte condiţii care de obicei nu se îndeplinesc cu una, cu două. Dar asta nu înseamnă că această utopie nu este de fapt un deziderat tangibil prin aproximări succesive, un ţel posibil de urmărit, un vis frumos. Paralela cu creştinismul rămâne validă, pentru că evanghelismul autentic, profund, transformator ar trebui să fie un atribut universal creştin, nu apanajul unor grupuri ezoterice hipermisticointelectuale.

    Apreciază


   • Înțeleg. Eu mă gândeam la democrație ca fiind mai amplă (sau mai voluminoasă) decât politica (care e un singur aspect), deși mai scurtă (că pare a fi temporală, față de politică); și că ea ar putea aduce politicii un aer proaspăt pe care nu-l cunoaște, însă problema cea mare e că nici democrația însăși nu-și cunoaște democrația.

    Apreciază


   • Ghinion, din grupurile astea fac parte mulți. Dar, instituționalizat, nu cred că găsim atributele specifice neconfiscate; însă e bine că există și instituțiile, cu toate metehnele lor, ca să existe o oarecare orientare de culori, însă tabloul personal și-l pictează fiecare cu ce nuanțe dorește. Dacă nu ar fi categorisirea asta limitativă și manipulatoare pe culori, ar fi poate cam haotic. Nu sunt sigură că se înțelege exact ce am vrut să spun, dar sper.

    Apreciază


 5. […] ascunsă. Concluzii. (cautaltceva) 80. Ceva Uimitor ! Sa Fie, Adevarat? (strainisicalatori) 91. ”politics” (camix) 98. Medicina de sertar (barthimeu) Share this:FacebookTwitterLinkedInLike this:LikeBe the […]

  ApreciazăI ♥ comments

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: