h1

Finally Noah

aprilie 7, 2014

Am văzut mult doritul (de către mine) Noah. Îl recomand. Dacă mi-a plăcut? Deloc. Dar îl recomand ca să vă faceți singuri părerea despre el. Că este ficțiune pe un sâmbure din Biblie – asta știam deja din cronici. Însă nu mi-am imaginat că Russell Crowe și Anthony Hopkins pot juca într-un film atât de slab și ilogic.

Am înțeles că ajutoarele lui Noe au fost inventate să fie niște monstruleți din stâncă, îngeri căzuți, cică, ce jucau rolul de Străjeri. Dar n-am înțeles cum de în tot ținutul acela, pământul era arid, nu dădea roade, iar asta din cauza urmașilor lui Cain. Nimic nu se cultiva, nu ne arată ce mâncau Noe și ai lui, că animale nu aveau voie să ucidă, ele trebuiau protejate, precum plantele (Noe l-a mustrat pe unul dintre fiii săi că a rupt o floricică). Erau un fel de ecologiști, iar urmașii lui Cain erau răi și omorau animale pentru hrană. Intenționat am început să urmăresc ce mâncau atunci când am observat ferirea lor de uciderea animalelor.

Altă chestiune ciudată a fost faptul că Noe a înțeles mesajul lui Dumnezeu din vis (a visat la început un potop, apoi a visat soluția la problemă, o arcă imensă din lemn) că Dumnezeu vrea să distrugă populația din cauza păcatului – însă păcatul era identificat nu doar cu omorurile, căci și Noe va ucide mai târziu mulți dintre urmașii lui Cain, ci mai ales cu distrugerea pământului, prin lipsa de grijă față de el, animale, plante – vede că el este familia care duce la îndeplinire planul lui Dumnezeu, dar trage concluzia – n-am înțeles prin ce raționament extraordinar – cum că nici familia lor nu va trebui să se perpetueze de acolo încolo.

Așa că în acest fel îi liniștește pe cei doi fii ai săi fără soții: voi nu veți avea soții în lumea nouă pentru că oricum Dumnezeu vrea să distrugă rasa umană, iar noi vom fi ultimii oameni care vor mai trăi. Pe una dintre viitoarele nurori a lăsat-o să moară în confruntarea cu urmașii lui Cain (care voiau să dea năvală în arca lui Noe să se salveze de potop) cu aceeași justificare. Când nora lui Shem rămâne însărcinată, Noe își manifestă foarte ferm hotărârea de a-i ucide copilul dacă va naște fată, să nu mai procreeze. Va naște gemeni, însă gemenii vor fi fete, culmea ironiei. Noe pornește spre ele să le curme viața, dar se răgândește cu cuțitul deasupra capetelor lor, spunându-i lui Dumnezeu că ”nu poate” îndeplini porunca Lui. Dumnezeu e un fel de tiran ale cărui capricii Noe nu i le poate satisface, iar, după acest episod, cade într-un fel de deprimare și apatie generală atunci când vor ajunge pe pământul nou de după potop, rămânând singur, izolat de familie. Ca un fel de autopedepsire din cauză că nu a fost în stare să asculte de porunca lui Dumnezeu de a împiedica perpetuarea speciei umane. Finalul îl readuce la o oarecare normalitate, în sânul familiei, însă convins de nora sa, nu de vreun dialog cu Dumnezeu.

O altă chestiune ciudată a fost conduita vecinilor lui Noe, urmașii lui Cain, de care trebuia în permanență să se apere și să fugă. Ei sunt cei care vor dori cu disperare să vină în arcă, dar nu vor fi lăsați din cauză că pângăresc lumea nouă pe care Dumnezeu a pregătit-o. Așa că, la începerea potopului, oamenii se omoară între ei. Mă întreb cum de acesta nu era un păcat mai mare în concepția lui Noe decât uciderea animalelor pentru hrană și distrugerea plantelor.

O mulțime de inconsecvențe la nivel logic, nici nu îndrăzneam să am așteptări la nivel biblic. Deci, îl recomand, trebuie văzut și vă aștept impresiile.

15 comentarii

 1. Cică nu chiar i-a inventat, ar fi acei nephilim – îngeri căzuţi, uriaşi etc. – din Genesa 6:4.
  Aşa de bine ai povestit, că nu-mi mai trebuie! După cât e de ecologist, pare să tindă spre un fel de Avatar din celălalt capăt al istoriei. Nu e 3D?

  Apreciază


  • hahaah, dar eu totuși zic să-ți mai trebuiască, poate ai alt simț, alte preferințe. Da, da, știu de uriașii aceia, dar făcuți așa din bucăți de lavă-întărită-în-stâncă, erau destul de golumiști. Și mie mi se părea că seamănă cu Avatar. Ba chiar mi-am zis că Avatarul e mai bun decât Noah. Avea o idee mai solidă decât ăstalalt.
   Este, este și 3D, dar eu nu am fost la 3D, că nu mi-a convenit orarul sărac. Aș fi vrut să-l văd 3D, deși la unele faze m-am bucurat că nu am ales așa.

   Apreciază


  • Vezi? Ți-am spus să mergi să-l vezi. Pe mine mă interesează impresiile voastre după ce l-ați văzut.
   Da, se simte prezența lui Dumnezeu de-a lungul filmului, problema pe care am avut-o eu cu prezența Lui, însă, era că lăsa impresia că omul e cel care trebuie să lupte cu Dumnezeu să fie bun cu oamenii, să fie îndurător, milos cu ei. Ceea ce nu mi s-a părut deloc rezonabil, deloc gândit. Dar asta e părerea mea.

   Apreciază


 2. Auzisem ca e un film controversat, am mers sa-l vad si am tras aproape aceleasi concluzii ca si tine 😛 Nu m-a deranjat aspectul fictional al filmului, faptul ca l-au inflorit cu uriasi de piatra si plante care cresc instantaneu, ca s-au inspirat din traditie si din scrierile iudaice. Fiind inspirat din Geneza nu putea avea o alta perspectica decat cea creationista, insa vreau sa punctez cateva aspecte care pe mine m-au pus putin pe ganduri.
  1. In ciuda faptului ca spune ca Dumnezeu a creat pamantul, plantele si animalele, acestea din urma sunt prezentate intr-o succesiune rapida cu tenta evolutionista; de la formele de viata primara la pesti, pasari, reptile si mamifere. Subtil.
  2. Ambiguitatea cu privire la planul lui Dumnezeu cu Noe. El viseaza ceva care seamana cu sfarsitul umanitatii, se sperie, apoi i se sugereaza ca s-ar putea sa existe o cale de scapare, se apuca sa construiasca arca, insa filmul nu da impresia ca Noe stie ce vrea Dumnezeu sa faca. Noe se lupta cu oamenii rai, dar si cu cei din familia lui, el este cel care inchide usa, el isi da cu presupusul despre ce va fi dupa potop, in timp ce Dumnezeu sta in cerul Sau si nu zice nimic. Zau?
  3. Sunt de acord insa cu partea aceasta din articolul postat de Agnusstick: >>What does it mean that even though all the people on earth except for eight who are wiped out, that the very next story is Babel? What does it mean that God sends the rainbow, and says, not that mankind is now good but to say, “I will no longer punish mankind with a flood to destroy them, even though they are wicked.”<<
  In concluzie, nu mi-a placut, a meritat totusi sa il vad, dar mi se pare un film nerecomandat "ochilor" micuti.

  Apreciază


  • Mulțam dă impresii, Simutzzule. Să știi că nu cred că am prins (sau ținut minte) faza cu transformarea speciilor, cred că fix atunci am clipit și am ratat-o, că mi-a mai spus-o cineva. La cât de repede s-au succedat imaginile, iui!
   Ai dat un nume reprezentativ sentimentului pe care l-am avut de-a lungul filmului: ambiguitatea, exact. Și pe mine m-a deranjat că, atunci când începe lupta lui Noe și cu cei împotriva cărora nu avea de ce lupta, cerul tăcea.

   Apreciază


 3. Ce să-i faci, e un Noe prea puțin carismatic. În mod simbolic, nu vrea să permită oricui accesul pe arcă, deși e doar aparent „mai bun” și „mai neprihănit”. Nu iubește suficient ca să fie tolerant până la inconștiență, și își face singur fișa postului (său) mare: administratorul corupt al tranziției de la Cain și Abel la Iuda și Isus Cristos.

  Apreciază


 4. Spoilers ce suntem 😛

  Apreciază


  • fie-ne-ar rușine, nu? 😆

   Apreciază


   • Neah, doar incercam sa croim carari drepte 🙂

    Apreciază


 5. […] Camix: Nu mi-am imaginat că Russell Crowe și Anthony Hopkins pot juca într-un film atât de slab și ilogic. […]

  Apreciază


 6. […] Camelia: Nu mi-am imaginat că Russell Crowe și Anthony Hopkins pot juca într-un film atât… […]

  Apreciază


 7. […] Camelia: Nu mi-am imaginat că Russell Crowe și Anthony Hopkins pot juca într-un film atât… […]

  ApreciazăI ♥ comments

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: