h1

De ce numa pă ăștia…

noiembrie 16, 2015

Deja au început și criticile cum că de ce unii devin solidari doar cu Franța, nu și cu ceilalți. Se putea să lipsească aceste reproșuri? Chiar mă întrebam în cât timp vor apărea.. Deși nu le înțeleg. Nu înțeleg cum reproșezi cuiva că nu simte mai mult decât simte, nu înțeleg de ce se văd obligați să corecteze trăirea celorlalți, că nu se ridică la nivelul ideal, că nu e perfect.

Eu nu cred că poți ”simți corect, echivalent, matematic”, chiar dacă tragediile sunt aceleași, durerea e aceeași; nu sunt diferențe între rase la asemenea tragedii; sunt doar reacții afective. Simți mai mult într-o parte decât în alta pentru că acolo ai prieteni, rude, oameni aproape de suflet, te lovește fix în perimetrul tău. Asta nu reduce cu nimic durerea și tragedia celorlalți, dar nu cred că poți empatiza cu toți la fel, e dincolo de puterile omului.

Nu, nu mi se pare ciudat că simt subiectiv, asta înseamnă să simți: să fii subiectiv și să ai libertatea de a fi subiectiv. Asta înseamnă să fii om, nu robot. Nu știu dacă aceste reproșuri au de a face cu dragostea pentru că dragostea nu cred că are timp și dispoziție să măsoare dragostea celuilalt față de oameni, ci e prea ocupată să își arate afecțiunea față de cei dragi.

Dacă e prea puțină dragostea noastră, fie așa. În ce mă privește, eu mă bucur că acea dragoste există în mine, atât cât e. Nu intru în competiție cu nimeni. La ce mi-ar folosi, oare…? Nu pot pricepe.

4 comentarii

 1. Reblogged this on http://nomadixnetwork.blogspot.com and commented:
  Fine.

  Apreciază


 2. […] Source : De ce numa pă ăștia… […]

  Apreciază


 3. Draga Cami,
  Asa cum bine stii, ma aflu in dezacord cu tine in aceasta chestiune, asa cum ma aflu si cu Dyo.
  Reprosul, din punctul meu de vedere, nu are nimic de-a face cu simtitul – aici obiectia ta mi se pare valida, intr-o oarecare masura, ci cu discriminarea, blamabila, intre ‘victimile noastre’ (ale albilor, europenilor , crestinilor etc etc) si ‘victimele lor’ (ale arabilor, palestinienilor, africanilor, etc etc.). Acesta este un act uneori ratioonal si constient, alteori inconstient. Dar nici atunci nu cred ca el este unuol distinct emotional.
  Pe de alta parte, nu cred ca simtamintele sunt fenomene neutre. Exista simtaminte bune, cum e iubirea de exemplu, si sentimente rele, precum ura si diversele fobii, care sunt expresii amestecate de frica si altceva (ura, de exemplu, dar si dispret, si altele asemenea).

  Apreciază


 4. Chestiunea cu victimele lor și victimele noastre nu își are aplicabilitate aici. Nu poți decât judeca fiecare caz în parte, fiecare persoană cu reacțiile ei în mod individual; generalizarea nu ne poate aduce mai aproape de adevăr, ci riscă să plaseze etichete acolo unde ar putea găsi un suflet de om care gândește și simte diferit de altul, diferit de prejudecăți sau de judecățile anterioare etc; oricât spirit uman, decăzut, predictibil este în noi, tot sunt și destule trăsături diferite (ca musulmanii ăia ne-extremiști, nu?), bune, frumoase în oameni..

  ApreciazăI ♥ comments

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: