h1

Conlocuirea cu prostia

iulie 5, 2016

Eu cred că orice om este (și) prost. Pe lângă alte lucruri care este. Indiferent cât de inteligent sau înțelept ar fi în majoritatea celorlalte aspecte. E prost în altele, doar că nu-și dă seama el (și atunci crede că e cunoscător omni-), ci alții care sunt mai inspirați în exact domeniile acelea.

Nu cred că trebuie să fugim cu orice preț de prostie, e ca și cum am fugi de noi înșine, de adevărații noi înșine care suntem; și poate de asta ne e teamă: să ne descoperim propria prostie și să ne vedem nevoiți să recunoaștem față de noi că nu suntem chiar atât de perfecți cum ne plăcea să ne închipuim că suntem; și e dificil să vezi că oglinda nu te arată perfect. Ne e teamă să ne descoperim ridicoli, dar nu cred că putem scăpa de asta. Însă tocmai asta este una dintre frumusețile omului: să iubească un alt prost și să fie iubit în ciuda prostiei lui.

Cred că trebuie să conlocuim cu prostia (să ne-o asumăm și pe a noastră, să o acceptăm și pe a altora), la fel cum conlocuim cu răutatea din noi – fiecare o avem – pentru că, dacă o negăm, s-ar putea să pățim la fel cum pățim cu răutatea. O ascundem sub preș ca și cum n-ar exista, dar ea nu dispare, ci se adună în tăcere tot mai mult până dă pe dinafară în proporții mult mai mari decât ne-am fi imaginat despre noi că am fi capabili să găzduim, transformându-ne în niște mici monștri. Mă gândesc..

25 comentarii

 1. Reblogged this on Romania Evanghelica.

  Apreciază


 2. Dintre cuvintele asa-zis ofensatoare aruncate printre noi, prostia imi pare cea mai vaga. Nu doar ca poti spune aproape orice vrei (ce vine la gura), poti chiar ajunge sa nu spui de fapt nimic. O vaguitate ca aceasta cu greu ar putea poza in revers al perfectiunii, Ridiculitatea tine mai degraba de imprejurari, conjuncturi, cutume, chiar de gestica inoportuna, nu pare a avea ceva in comun cu ceea ce numim `prost` fara sa spunem prin aceasta neaparat ceva concret. Am putea incerca sa `conlocuim` cu prostia doar in masura in care am fi dispusi sa o definim.

  Apreciază


  • Poate că e și din cauza faptului că postarea asta este de fapt un răspuns, un comentariu la o altă postare a unui cunoscut. Scrisese despre prostie ca despre ceva de care se săturase să vadă la alții, ceva iritant etc. Și atunci am răspuns ceea ce se vede. Probabil și din cauza asta pare mai puțin potrivit pentru o generalizare. Dar mi se pare că lumea se concentrează nejustificat de mult asupra prostiei ca și cum asta ar fi doar neajunsul celorlalți și unul vital.

   Hm, nu știu, poate că depinde și de experiența personală cu ridiculitatea și prostia, eu aș zice că au legătură cele două, dar contează mai puțin asta. Ce mă interesează mai mult ar fi care calificative credeți că sunt mai concrete, mai țintite, mai puțin vagi? Sau mai sfredelitoare, mai dureroase.

   Putem și să o definim. Oricum mi-ar fi greu să dau o definiție. Dar ce mi-e clar e că nu mă refer la o anumită prostie despre care se scrie uneori pentru a scoate argumentul și anume prostia ca lipsa de credință în Dumnezeu. Deci în afară de asta. Să vedem.

   Apreciază


 3. Slabiciunile imi par de departe cele mai `tintite`; poate ca o refulare (avem fiecare slabiciuni), ori pur si simplu ca refuz de a accepta ceva ce tine in fapt de natura umana. Ma intreb insa daca cele mai concrete sunt si cele mai tintite. De regula concretetea e obnubilata de subiectivitati deranja(n)te.

  Apreciază


 4. Putem incerca sa definim ceea ce intra in vizorul atentiei noastre. Mai greu e cu cele pe care ni le autoinducem.

  Apreciază


 5. Vă invit la definire, că nu mă dau în vânt prea tare. Sau ajungem la asocierea cu Ydiota? 🙂

  Hm, slăbiciunile. Pot fi, mă gândesc. Deși astea îmi par așa… inofensive (de reproșat). Nu știu dacă dor prea tare. Dar cele dureroase care ar fi?

  Apreciază


 6. Ma refeream la faptul ca prostia nu e ceva de sine statator, un fenomen reperabil la nivelul gandirii critice. Nu sugerez prin aceasta descurajarea din start a tentativelor de definire. Incercare: ignoranta inconstienta?

  Apreciază


 7. Ignoranță inconștientă. Cam la așa ceva mă gândeam când am scris, mda. Sau și defecțiune de raționament, că nu e doar lipsă de informație cea care e ”gravă”, ci și conexiunea greșită dintre (posibil) multele informații existente. Mă gândesc că astea produc atâția inteligenți iritați pe lumea asta. :))

  Ămm, de ce nu ar fi prostia un fenomen reperabil la nivelul gândirii critice? Dacă ne referim la raționamentul defectuos, atunci ar trebui să fie. Iar asta… nu știu, e fie din naștere, fie nedobândit suficient în învățare?

  Apreciază


  • Gandirea crtica, analizand totul, nu poate avea nimic in comun cu ignoranta fie ea si inconstienta, Cat despre rationamentul defectuos, nu stiu ce sa spun. Care ar fi standardul rationalitatii fata de care orice alt fel de rationament ar putea fi considerat defectuos?

   Apreciază


  • Mno, am și uitat ideile deja, tre să stau să recitesc…
   Nu știu.. cui folosește definiția exactă? să dau exemplu la ce mă gândeam cu raționament defectuos? 2+2=5, poftim. Standardul raționalității? nu mă interesează și nu știu, nu văd la ce ne folosește…

   Apreciază


   • 2+2=5 nu e atat un rationament defectuos cat un calcul gresit. Si nu, nu cred ca exista un standard al rationalitatii. Intrebarea era retorica. Sunt mai multe; cate constructe mentale, atatea `standarde`…

    Apreciază


   • Eu nu sunt in masura sa va evaluez afirmatiile, mi se pare ca discutam pe niste chestiuni atat de abstracte si detaliate, incat eu am pierdut firul, ca nu inteleg de ce toate astea conteaza in discutia despre prostia fiecaruia.

    Apreciază


   • Abstracte, adica rupte de realitatea cotidiana. Prostia, poate fi considerata parte din cotidian doar daca avem habar (macar) de ceea ce indica. Altfel spus: cand spui `prost`, ce vrei sa spui de fapt? De fiecare data si in orice imprejurare, bineanteles…

    Apreciază


   • dacă nu se înțelege deja din postare, nu știu cum altfel să mai explic. mai bine ziceți direct și cât mai simplu ceea ce nu pușcă în opinia dvs cu restul, ce anume e incongruent cu ce etc și de ce.

    Apreciază


 8. N-ați mai zis despre cele dureroase. Bine, fie, încep eu. Mie îmi este de-ajuns dacă mi se zice că îs proastă ca să îmi strice câteva zile bune. 🙂 La fel de suficient să se mire ”Nu știiiiii aaaasta?”, deci ignoranța.

  Apreciază


 9. Mi-a placut ceea ce ai scris ! Fata de celalalt comentator eu stiu la ce faci referire … Doar ca omul care e prost nu-si da seama cat de prost este ! El are despre sine o parere foarte buna si imparte sfaturi in dreapta si-n stanga … N-are ce sa-nvete pentru ca el stie …. Stie totul !

  Doar omul intelept constientizeaza ca inlautrul sau gazduieste si o anummita doza de prostie ! Vorba lui Creanga (n-am retinut textul original , redau cu ce-am ramas ! ) : ,,Stiu ca sunt prost ! Ma uit in jur si prind curaj ! ”

  Si inchei cu un banc ce m-a ,,trantit pe jos ” de ras :

  ,,Daca esti prost de mic , cand esti mare numa te joci ! ”

  Vad si asa ceva , zi de zi vad , doar generatia mea e inca in viata !

  Apreciază


 10. :)))))) Florine, ești tare.
  Așa-i, prostul nu știe că e prost și strigă după alții că ar fi; depinde probabil de procentul găzduit de către fiecare. Tot așa ceva zicea și foolfield prin ignoranță inconștientă. Sunt sigură că a înțeles el la ce fac referire, dar a mers mai departe cu ideea să dezbată.

  Auzi, dacă generația ta/ noastră e încă în viață, îți imaginezi ce vor vedea ăștia din generația următoare! Îți poți imagina?

  Apreciază


  • Ma-ngrozeste faptul ca minoritatea va trebui sa se supuna majoritatii sau sa se autoizoleze pentru a nu se transforma in ceea ce majoritatea deja numeste ,,valori sociale”. E un mecanism pe care-l inteleg destul de bine : ,, Tu nu trebuie sa gandesti , gandim noi pentru tine si chiar iti vom spune cand este ceva amuzant ! ”

   p.s.

   Divergentii vor fi monitorizati ….

   Mai ,da unde am ajuns cu discutia ….!? Oricum , imi place problema pe care ai ridicat-o !

   Am intrebat candva pe cineva ceva ! Raspunsul :

   – Nu stii ? Cum de nu stii asa ceva ?
   – Ei bine , nu stiu ! Spune-mi si de-acum incolo voi sti !

   Nu mi-a fost niciodata rusine sa recunosc ca sunt prost ! M-a ajutat sa fiu mai putin prost iar pentru aceasta imi voi recunoaste in continuare neputinta . Recunosc , nu e usor , trebuie sa te invingi pe tine insuti si sa pleci capul …, dar cand il ridici vezi ca ai mai facut un pas …chiar daca printre zambete zeflemitoare . Ei cu zambetul , tu cu inca o farama de Lumina ! Merita pretul , cu adevarat merita !

   Apreciază


 11. Hmm.. la care minoritate te referi, la cea care gândește pe cont propriu sau la cea care recunoaște că e proastă? Sau alta? Hm, nu știu, mie mi se pare că cel mai grav va fi când minoritatea de orice tip – de exemplu homosexualii – vor impune majorității ce să gândească și cum să se comporte. Dacă majoritatea este într-un anume fel decadent, să zicem, parcă îți vine să accepți mai ușor anumite deraieri. Dar când vine minoritatea să impună ceva, parcă se destabilizează echilibrul universului. Asta ca paranteză vizavi de majoritate vs minoritate.

  Să revin. Sau poate te referi la majoritatea care impune pe nesimțite cu timpul o subcultură prin mass-media? Ce zici tu cu ”îți spunem noi ce să gândești” îmi amintește de ceva versuri, cred, de la pink floyd. 🙂 păcat că nu știu acum de la ce piesă. sau piese. Apropo de ”nu-i nevoie să gândești”, omul descoperă – e drept – pe propria piele că e mai comod să nu gândești atâta, mai bine să funcționezi pe pilot automat. Dar nici de forțat nu îl poți forța s-o facă. Cei care se împacă cu mentalitatea lumii în care trăiesc… poate că o merită; sau poate că nu pot mai mult. Nu-i obligatoriu să faci din tine un oază pentru tine și pentru ceilalți.

  Știi ce mi-am zis de mai multe ori? Că sunt curioasă cum reacționează oamenii la ”nu știu” al meu și, în funcție de reacția lor, o să-mi pot da seama dacă îmi pot fi prieteni de suflet sau nu, dacă ne putem tolera reciproc sau nu, dacă mă pot vedea ca pe un egal sau nu. Și, culmea, am găsit reacții surprinzător de frumoase la oameni foarte culți, care ar fi avut motive să facă bășcălie de ”nu știu”.

  Da, corect, te pot lumina și cei care râd de neștiința ta și cei care nu râd (prea tare, măcar), dar bucuria învățării nu e aceeași. Cel puțin pentru mine nu e. Dacă mă ”luminează” informațional unul care prima dată mă face troacă de porci, îmi piere dorința de cunoaștere înainte chiar să înceapă omul lecția. E păcat de frântura aceea de univers ce urmează a-mi fi prezentată, că ea nu e de vină cu nimic pentru faptul că eu deja o urăsc înainte de a o cunoaște.
  Dacă, însă, mi-o prezintă cineva îndrăgostit de cunoaștere și de neștiutorul de mine căruia îi spune, lumea va deveni o curiozitate. Și parcă cineva care iubește cunoașterea cât de cât n-ar trebui să fie prea înfumurat când dă de oameni care au mai puțină; măcar au cui își face reclamă. 🙂

  Apreciază


  • Nu intamplator suntem indobitociti progresiv de societate , nu intamplator notele la Bac sunt sub orice critica (cu toata ,,consternarea” lor , a celor ce …), nu intamplator , cand vreau eu sa rad evit televizorul , numa ma enervez , si navighez ceasuri pe Net numa sa gasesc un banc bun pe care vi-l dau si voua apoi … Se vrea o majoritate de dobitoci , iar minoritatea sa fie sufocata si ostracizata … Cat despre homosexualitatea promovata , implicarea e mult mai adanca ! Putin le pasa lor de homosexualitate , tensiunea sociala e scopul !

   In rest simt la fel ca tine ! Doare cand inveti de la unul care te face troaca de porci , dar te bucuri ca n-ai lasat ca mania sa te faca sa-i raspunzi la fel … Eu mai incalc regula , asta e , nu sunt aspirant la sfintenie :

   Intr-un dialog la gramada , cineva mi-a servit-o numa ca sa ma umileasca ! Atunci , am oprit toata discutia (stii cum e la gramada , vorbesc toti deodata ) , mi-am expus punctul de vedere inaintea tuturor , m-am intors catre cel ,,destept” si am zis :

   – Acum te rog frumos sa ma contrazici ! Mi-ai zis ca sunt prost , acum vreau sa-ti argumentezi punctul de vedere !

   In secunda aia cred ca m-ar fi omorat , mai ales ca in continuare el a fost tinta bascaliilor tuturor …

   Mai fac de-astea , cand stiu ca doare maxim atunci le fac ! In rest tac pentru ca n-am de castigat nimic din asemenea demonstratii .

   Apreciază


   • dacă poți face să nu lași mânia să-i răspundă ăluia, e bine. dar nu tot timpul poți. sau poate prea rar poți. și atunci se combină acuzele cu justificările personale față de tine; e vina lui, el o început, el n-o știut să reacționeze, se dă mare, e îngâmfat, dar totuși am reacționat cât se poate de prost, mi-am arătat afectarea în fața lui, în fața lui nu trebuia, cu ce sunt eu mai bun?! și tot așa. ca în celălalt citat din Jung. văd că pe ăla nu l-am dat și pe blog. urmează, ca să se știe despre ce vorbesc.

    Apreciază


 12. Ai mare dreptate, dragă Cami! Ușor mai vedem prostia/prostiile altora, dar ne e greu să acceptăm că o avem și pe a noastră, adică tocmai acea latură pe care alții o văd destul de bine. De-asta nu trebuie să-i judecăm pe alții cu ușurință, căci greșelile și prostiile noastre pot fi chiar mai grave decât ale altora. Și da, suntem atât de departe de a fi perfecți!
  Numai bine! 🙂

  ApreciazăI ♥ comments

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: