h1

Inversul

noiembrie 1, 2016

Între citatele care circulă, zicea unul:
”Orice ar alege lumea, tu alege opusul.”

Probabil vrea să încurajeze afirmarea identității și neconformarea la grămadă. Însă asta e încă departe de ceea ce ar trebui să promoveze.
Da, presupune o alegere (spre deosebire de mersul la grămadă, care e o inerție). Alegi să faci invers decât restul. Dar nu presupune și folosirea discernământului. Faci doar în mod automat mișcarea opusă, fără să mai gândești dacă e necesar, dacă nu cumva ai o a treia soluție etc. Discernământul, însă, ar trebui să fie etapa anterioară alegerii (opuse față de mulțime sau nu) ca să nu rămânem blocați într-un alt fel de automatism ca mersul la grămadă din inerție.

6 comentarii

 1. Nonconformismul ca afirmare a identitatii, vs. neconformarea ca simptom al negativitatii gratuite (nefondate, neargumentate). Da, diferenta o face maniera neinhibata de a pune totul in balanta inainte de a contrazice ceva. Atingi un subiect sensibil, care merita dezvoltat in cadrul unor discutii nuantate,

  Apreciază


  • Păcat că n-am mai găsit citatul pe facebook, că de acolo l-am preluat. Că acum îmi vine să adaug un alt citat ”din înțelepciunea facebook” (cum spune un prieten) parafrazat cumva: ”cu toții avem acel prieten care…” începe orice propoziție cu NU. 😀 Da, este de discutat mult, citatul mi se pare că îl descrie mai degrabă pe GicăContra decât un om liber să gândească; nici măcar un om liber, ci foarte determinat.
   Oricum, nu neagă nimeni (probabil) că începi să îți cunoști identitatea atunci când începi să te disociezi de Celălalt, să-i spui Nu. Tu ești Altul. Iar asta e normal. Dar asta îmi pare o etapă.. cumva preliminară, care își are maturitatea într-o formă mai complexă. Anyway, pentru alte nuanțări, … primim nuanțe.

   Apreciază


 2. Constientizarea alteritatii e o etapa preliminara, o faza incipienta in procesul maturizarii. Se poate ca unii sa ramana in ea per sempre. Altii, precum spui, se maturizeaza intelegand constientizarea ca un prag de trecut in viata, ori ca un salt in aventura convietuirii. Accesele de teribilism, sunt uneori semnale de stagnare si complacere intr-un anti-mainstream perpetuu, Opozitia luata in sine ca norma de viata, ca rezistenta in confruntarea cu realitatea impredictibila, e o masura destul de confortabila de vreme ce da curs unui automatism: intotdeauna, fara discernamant, alege opusul. Pe de alta parte un fel de opozitie, -de contrare a inertiei, rutinei, fixarii in obisnuinte sterile,- imbratisam mereu alegand opusul (inertiei. rutinei, fixismelor…).

  Apreciază


 3. Așa îmi pare și mie, că e preliminară faza asta. Dar știi.. e ciudat totuși. Opoziția asta perpetuă și ”nediscriminatorie” poate fi semn de lene, dar parcă mai ușor ar fi pentru oricine să se întrebe la fiecare provocare ce reacție i s-ar potrivi sieși mai bine. Poate e doar impresia mea, dar îmi seamănă cu vorba aia ”mai bine spui adevărul de fiecare dată, că așa nu trebuie să mai ții minte întotdeauna ce ai mințit data trecută” :)) . Că și discernerea poate fi o opoziție în fața fixismului vorbitorului din fața ta, dar e o opoziție mai.. personalizată.

  Apreciază


 4. Discernerea opozanta se deosebeste de contrajul automatist, prin faptul ca pune in balanta datele problemei in discutie. Sa alegi invers decat lumea, orice ar zice lumea, nu inseamna sa alegi liber, in cunostiinta de cauza. Dimpotriva…

  Apreciază


 5. Dar în perioadele electorale ce mai de alegeri! 😀

  ApreciazăI ♥ comments

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: