h1

Contra

iunie 28, 2018

Chiar să arate ironia inteligență, după cum se tot spune pe la colțuri de lume? Really? Mie îmi pare idee atât de superficială..

13 comentarii

 1. Ironia poate fi inteligentă sau nu. Nu cred că ironia e semn de inteligență în sine. În comparație cu bășcălia însă, ironia se dovedește superioară. Ar mai fi de adăugat faptul că ironia nu e jignitoare doar dacă nu e cumva persiflantă. Iar ironia persiflantă e mai prejos de ironie.

  Apreciază


  • și mie mi se pare că ironia în sine nu ar trebui să fie asociată neapărat cu inteligența. dar așa e „promovată” de unii, mai ales de cei care nu practică de fapt ironia, ci bășcălia mai degrabă.

   deși dicționarul spune că ironia e jignitoare, numai că e ușoară. mă gândesc însă că atunci când cel pe seama căruia s-a făcut respectiva ironie nu poate râde la „glumă”, ar trebui să fie un indiciu suficient (pentru ironizator) că s-a sărit calul și că deja intră în zona batjocurii. că nu deranjează ironiile pe seama faptelor, lucrurilor, situațiilor. deranjează cele la adresa omului.

   Apreciază


   • Ironia e defensivă iar bășcălia e ofensatoare. Socrate a folosit-o în dialogurile sale, fără a glisa în formele ei degenerate. Ironia este cea mai legitimă și elegantă manieră de adresare în caz de autoapărare intelectuală.

    Apreciază


   • autoapărare zici. interesant asta. zic că ar fi bine dacă ar fi folosită în felul ăsta astăzi.

    și acum: o vezi folosită așa în jurul tău (face to face și virtualicește)? cum și care o vezi folosită mai degrabă azi?

    Apreciază


 2. I don’t know, dar Biblia conține foarte multă ironie.

  Apreciază


  • asta știm. nu mi se pare încă un argument suficient.

   important ar rămâne de văzut/ stabilit ce înțelege fiecare prin ironie, cum o întrebuințează, cum i se pare de bun simț să o întrebuințeze (să fie întrebuințată de alții vizavi de ei), ce dorește să „realizeze” cu ironia; de ce cu unii folosim ironia, iar cu alții nu etc.

   Apreciază


  • Teza mea e simplă: nu doar că are legătură cu inteligența, ci este practicată și în Biblie, deci are și girul divin. Evident că poate fi folosită și greșit, dar așa stau lucrurile cu tot ceea ce folosește omul. Parcă Biblia însăși nu poate fi folosită greșit?!

   Deci, ca să zic „în clar”: cred că ironia e bună, dar poate fi pervertită. Însă la fel stau lucrurile și cu cuvintele ca atare. Pot fi folosite ori spre bine, ori spre rău.

   Dificil e să stabilești o graniță între ironie și sarcasm sau batjocură intenționată. Dar asta-i altă discuție.

   Apreciază


  • Am zis eu că nu are legătură cu inteligența? Eu nu am zis că nu are legătură, ci că e reducționist să se spună despre ironie doar atât, că e un semn de inteligență. Ironia reprezintă mult mai multe în funcție de context, iar faptul că e asociată doar cu inteligența face din ea o lozincă folosită în alte scopuri decât descriptiv.

   În primul rând, eu zic că eventual poate arăta inteligență, nu arată neapărat inteligență. Depinde cât de inteligent e făcută.

   Am dat de multe ori peste lozinca asta și am urmărit cine o folosește, cu cine anume o folosește și în ce fel uzează de ironie respectivul. Ce am observat a fost faptul că de regulă o folosesc cei care îi ironizează pe alții (nu ironii nevinovate sau autoironii) pentru a fenta un răspuns cu adevărat inteligent pe care nu-l au, a scăpa de o polemică în care nu au chef să recunoască că se înșală, a pune punct unei dezbateri din care ies cam șifonați și vor să pară totuși superiori față de ceilalți, deși nu sunt.

   Nu pot face abstracție de acest context pentru că practica ne interesează la fel de mult ca teoria de vreme ce teoria e susținută de anumite persoane. Este important atunci să văd cum procedează acele persoane. În acest context privită problema, lozinca aceasta pare a transmite cu totul altceva. Mai degrabă îmi transmite (mie, cel puțin) că cel care le „amintește” celorlalți că ironia = inteligență își caută validare pentru genul de ironie folosită de el (oricare ar fi ea) doar pentru faptul că ea este un semn de inteligență, așa că e superioară față de orice sau oricine ar încerca să o conteste. Le spune de fapt că cei care îndrăznesc să disprețuiască ironia nu iubesc, de fapt, inteligența și probabil nici nu sunt prea inteligenți din moment ce nu o pot gusta. Iar adevărul e că anumite ironii folosite de acest gen de persoane nici nu pot fi gustate dacă îți sunt adresate pentru că nu sunt altceva decât batjocuri, mascate mai mult sau mai puțin.

   Apoi, faptul că este practicată în Biblie nu înseamnă neapărat că are girul și pentru a o folosi noi. Cel puțin nu pot să trec cu vederea că tot în Biblie ni se atrage atenția că putem și „ucide” cu vorba. Așa că mi se pare că nu e ceva care ar trebui luat ușor.

   Așa că eu aș spune că ironia nu e bună în sine, ci e neutră eventual. Și depinde de noi în ce anume o transformăm. Poate fi ghidușă, inteligentă, dar poate fi semn de îngâmfare de asemenea, de obrăznicie, de lipsă de iubire, de indiferență sau chiar dispreț.

   Apreciază


 3. Ironia ca autoapărare intelectuală e rarisimă în zilele noastre. În vogă e ironizarea spectaculară, ocazional împroșcată pe sticlă.

  Apreciază


  • Mă bucur că așa consideri și tu.
   Pe mine mă surprinde tot mai mult fenomenul pentru că încep să o întâlnesc și la cei care nu o practicau în felul ăsta, care știau unde era măsura. Mă surprinde pentru că mi se pare că ne pierdem „capul”. Sau ni se urcă la cap.

   Apreciază


 4. Iar mi-a apărut încadrat în chenar parte din comment. Ziceai ceva de niște coduri care trebuie scoase. Poți rezolva?

  Apreciază


  • Mulțumesc.

   Apreciază


  • Ce nu rezolv eu?! (emoticon: un ochi închis de trei pătrimi, cu limba scoasă un sfert într-o parte)

   Dar acu chiar se potrivea acea „sticlă” scoasă în evidență. Acolo bate recordul, cred.
   Și nu înțeleg deloc de ce a apărut codul acela, nu-i văd explicația, paranormal wordpressu ăsta lately.

   ApreciazăI ♥ comments

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: