h1

EseistiCa(mix)

writing-2.jpg

Această pagină va fi dedicată unor fragmente din lucrări pe care le-am scris de-a lungul timpului şi care mi s-au părut interesante şi să le scriu şi să le recitesc. Pentru moment, voi da fragmente din lucrarea de diplomă, ce s-a axat pe tehnici narative, mai exact Imaginea romancierului, aşa cum apare ea în momentul modern spre postmodern, cu accent pe trei scrieri: Andre GideFalsificatorii de bani, Virginia WoolfOrlando şi John FowlesIubita locotenentului francez. Conţine trei mari părţi, în care am urmărit, pe rând, relaţia romancierului cu personajele sale, apoi cu cititorul, iar în final imaginea romancierului în sine.

*

Istoria romanului trasează anumite linii de demarcaţie între perioada primului modernism, încă fidelă realismului tradiţionalist, însă un realism de formă, cu un slab conţinut, şi cea a modernismului târziu şi postmodernismului. Opera începe să fie, nu atât un schimb de cerere şi ofertă, pe placul criticilor şi publicului, ci mai mult o exprimare a propriilor preferinţe şi stări interioare. Critica avizată va începe să fie ocolită şi chiar sfidată, creatorii manifestând încredere în calitatea operelor lor şi în succesul lor în viitor, dacă nu în prezent. Publicul va fi obişnuit să se hrănească şi cu un alt fel de literatură decât cea servită până la acea oră, iar critica îşi va schimba, treptat, criteriile după care trebuie judecat un roman. Valul de scriitori care, o dată cu al doilea modernism, doresc să schimbe faţa literaturii, în special a romanului, devine irezistibil, construind o uşă, de la care, urmaşii nu vor ezita să paveze şi o cale.

Generaţia Proust, Kafka, Joyce, Gide, Woolf, Musil sunt cei care modifică ritmul tradiţional al construirii romanului, de la mutilarea timpului, până la finaluri ambigui şi prezenţe evidente ale romancierului. Romancierul realist va fi luat în râs sau va fi prezentat în mod serios în plin proces de creaţie. Credibilitatea lui de odinioară va fi acum sfărâmată prin intervenţiile în roman, prin pendulările sale făcute publice. Moartea romancierului absent şi atotştiutor poate fi ‘celebrată’. El va declanşa un adevărat vulcan prin scoaterea scriitorului din spatele camerei de filmat şi afişarea lui în toată sinceritatea în faţa lor şi, astfel, în faţa cititorilor. Postmodernismul va transforma această tendinţă, oarecum răzbunătoare a moderniştilor târzii, într-o tehnică ce poate fi numită atât libertatea îngăduită romancierului, cât şi relativism, subiectivism, fragmentarism… Aici, pe tărâmul contemporan, romancierul şi personajele sale îşi vor găsi cu atât mai puţin liniştea situării concrete între anumite limite narative.

Aici primul fragment.

11 comentarii

 1. Cit n-as da sa stiu sa-ti las un commenT, pe masura celor scrise mai sus!!!

  Ceea ce am invatat in liceu sau ceea ce am citit de dragul de a citi…nu e suficient ca sa am o opinie in acest caz. Pot doar sa iti multumesc ca…in ciuda educatiei inalte ce o ai, sau poate tocmai pentru ca o ai, n-ai facut abuz de ea si nu mi-ai raspuns niciodata cu cuvinte pe care sa nu le inteleg; iar atunci cind am spus ceva cu miez, ai accentuat cele spuse. Asta vorbeste mult atit de intelectualul care esti, cit si de persoana educata care insoteste acel intelect…cit si de copilul Lui Dumnezeu care controleaza toate aceste atribute minunate pe care le ai.
  God bless you…

  Apreciază


 2. Rodica,
  mi-ai scris foarte foarte frumos… Apreciez ceea ce spui, mi se par cuvinte prea generoase pentru mine. 🙂 Să dea Domnul să mă ajute să cresc în El.
  .
  Să fii binecuvântată!

  Apreciază


 3. Draga A.Dama
  Am intrat de cateva ori pe blog la tine. Faci o treaba buna, mergi inainte! Am vrut sa iti scriu pentru a-ti propune o colaborare la un proiect crestin nou: blog de recenzie de carte. Blogul il gasesti la adresa http://cartecrestina.wordpress.com/ si este inceput abia de sambata trecuta. Pentru ca este un blog nou si necesita munca si dedicare m-am gandit sa cooptez in acest proiect oameni carora sa le placa sa citeasca si sa poata scrie diferite recenzii ale cartilor care ii impresioneaza de-a lungul pribegiei lor. M-am gandit si la tine si de aici postarea. Orice propuneri, idei, critici sau incurajari sunt binevenite.
  Ideea unui astfel de blog nu este noua si s-a sedimentat in mine de ceva vreme. De-a lungul slujirii mele am constatat nevoia multor tineri de a fi indrumati catre acele carti care cu adevarat merita citite; hai sa ii ajutam!
  Astept cu interes un raspuns.
  Multumesc.
  Cu consideratie,
  Ciprian Preda-Musat
  http://ganditorul.wordpress.com/

  Apreciază


 4. Dragă Ciprian,
  mulţumesc pentru vizită. Îmi pare rău, dar nu îmi dau seama dacă acest comentariu se adresează A.Damei sau mie. Blogul A.Damei este http://adamaica.wordpress.com/
  pentru cazul în care despre el este vorba.

  Apreciază


 5. Vreau intai sa imi cer scuze, comentariul iti este adresat (numele A.Dama a aparut acolo dintr-o greseala regretabila). Comentariul era mai mult o invitatie la a colabora la un blog de recenzii carti crestine, blog pe care il consider necesar in peisajul online romanesc. Daca gasesti cu cale sa te alaturi as fi mai mult decat bucuros.
  Cu respect,
  Ciprian Preda-Musat

  Apreciază


 6. Ciprian,
  nici o problemă. Mulţumesc pentru invitaţie, este onorant. Este o propunere interesantă şi provocatoare; în măsura în care îmi va permite timpul, ar fi o plăcere să colaborăm. Da, şi eu cred că un astfel de blog cu recenzii de cărţi creştine este necesar atât pentru stimularea la lectură a celor care nu au citit respectivele cărţi, cât şi pentru discuţii mai aprofundate cu cei care au citit.

  Apreciază


 7. Multumesc pentru raspus si interes. Astept cu interes prima ta recenzie. Zile sub insemnul harului!

  Apreciază


 8. Cami, stiu ca îţi plac filmele bune şi le comentezi frumos. Îţi plac filmele istorice? Am văzut un promo la Pro tv, joi seara este programat un film despre istoria cazacilor. Se numeşte „Nomadul”. Am văzut câteva fragmente din el şi mi-a plăcut mult. Mai ales pentru că nu ştiu mai nimic despre acest popor. Dacă îl vei vedea, mi-ar plăcea să văd ce părere ai.
  Numai bine!

  Apreciază


 9. Filmele istorice, hm, da. Cele care sunt şi regizate aşa încât prioritar să fie acapararea interesului, nu neapărat prezentarea tuturor detaliilor istorice (ci selectarea lor). De exemplu, Lista lui Schindler e unul din filmele care mi-au plăcut mult.

  Dacă îl voi vedea, voi reveni cu impresii.

  Apreciază


 10. Lista lui Schindler? Un film cutremurător. Un film „obligatoriu”! Nu doar pentru cinefili, ci pentru toţi care „trebuie să ştie”!
  Este un film pe care vreau să-l revăd de fiecare dată când este difuzat.
  Am văzut că îţi place. Din lista blogroll care îi poartă numele! 🙂

  Apreciază


 11. Hm, eu, pe de altă parte, nu ştiu dacă l-aş revedea prea des. Deocamdată l-am văzut o singură dată (dar coloana sonoră am ascultat-o chiar şi azi) şi nu simt încă nevoia să-l revăd. Pentru că poartă în el o cantitate prea mare de tragedie umană şi mie, personal, mi se pare greu digerabilă la distanţe mici. Îmi impune o pauză.

  Cu filmele care sunt titlu categoriilor din sidebar, trebuie menţionat că le-am ales după relevenţă în primul rând, nu după preferinţe neapărat. Sunt şi pe care nu le-am urmărit de acolo, dar sunt şi care mi-au plăcut.

  ApreciazăI ♥ comments

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: