h1

Citim

M-am hotărât: ce cărți (mi-)ați recomanda spre citire? Cărți care v-au fascinat, marcat, pus pe gânduri, transformat poate. Dar neapărat în bine. Și de ce; neapărat să-mi spuneți și de ce; experiența personală e mult mai valoroasă decât impresiile unor terți.

Vă aștept să vă dați cu cititu în stambă,  mă interesează bogățiile pe care le descoperiți. Nu vă forțați să veniți din prima cu liste întregi. Un titlu? Perfect. Scrie-mi unul și spune-mi de ce. Așa cum vine pe fus. Mâine îți amintești altul? Nimic mai potrivit: dă-l pârtie.

Mulțam faină, dară.

Reclame

28 comentarii

 1. […] Citim […]


 2. Citadela, de Saint Exupery

  (Din cite imi aduc aminte, e şi una dintre cărțile preferate ale lui Marius Cuceru. De obicei stau bine cu memoria…)

  Păi nu eu am citit-o, ci ea m-a citit pe mine… Ăsta ar fi primul motiv pentru m-a marcat…

  E de înțeles, nu-i așa?, de ce nu sînt foarte tentat să o lecturez din nou prea curînd… 🙂

  E o carte a distincțiilor… Întotdeauna m-au marcat astfel de eseuri, aforistice, teribil de in-decente (în sensul de: cu moartea pe moarte călcînd), scormonitoare, aritmice, care suspendă parametrii cotidieni şi te lansează pe o orbită de care ai auzit de la alții, dar care acum devine parte din zborul tău, și tu parte din zborul altora…

  Te ia amețeala… cînd îți dai seama cît timp ai pierdut tîrîndu-te pînă atunci.

  Deci, cu un cuvînt, e vorba de o carte antigravitațională…

  Enervant de liberă… (No bine, că și autorul s-a dat toată ziua cu avionul…)

  Și neterminată…

  După ce o citești (cu destul efort, dar nu fără pasiune), nici nu ști dacă ai citit o carte sau introducerea la un alt capitol al vieții tale… Nu e de povestit, e de… trăit!

  Iar viața nu e un agregat livrat cu instrucțiuni de folosire…

  Ei bine, Citadela ar fi o pagină (sau două) din instrucțiunile de folosire pentru agregatul numit viață, în cazul în care ne trezim visînd (cai verzi pe pereți) că am putea să-l mînuim cumva, ca pe storcător de fructe, sau ca pe o trotinetă fără aripi…

  Cum să nu fie enervant să afli că butoanele care ți-au condus pînă atunci viața erau pentru… altceva.

  Ele trebuie pornite într-o anumită ordine, nu oricum…

  Uitați-vă în jur, cîți oameni nu sînt cu toate butoanele acasă…


  • Mă bucur că ți-ai dat drumul așa, Aline. Am avut și eu o tentativă cu Citadela mai demult, nu am terminat-o, dar am avut impresia și eu că este o carte despre mine și despre oricine.
   Mulțam de contribuție.


 3. […] a pus piciorul în prag(ul blogului): Care ce-ați mai citit important, bă? (ultimul cuvînt l-am pus pentru a marca […]


 4. Tolstoi, „Învierea”. Personajul Levin este un personaj tip (invariant) în opera lui Tolstoi. Este convertitul, cel care ajunge, în limbaj heideggerian, la aletheia (descoperirea lucrurilor). De urmărit experiența convertirii din Învierea, pas cu pas. Biblia pusă într-un text literar de excepție. 🙂 P.S. Nu știu ce s-a întâmplat cu comentariul anterior… a fost postat din greșeală, fără să o cer. Rog ștergerea lui.


  • N-am citit-o, dar o am. Mulțam fain, să știi că rușii m-au cam speriat până acum, să văd ce urmează. 🙂


 5. 1 Corinteni 13 – e mai mult decât o carte… Are și titlu (după Cornilescu): Dragostea. Nu-mi ajunge o viață să îi pricep adâncimea. Iar dacă o voi fi împlinind – transgresând logica și rațiunea –, vor fi auziți unii spunând: „Veniți să vedeți…!”


  • Ehe, asta da. E cea mai grea. Și cea mai frumoasă, de altfel. Și din cauza asta, dar și pentru că desface încheieturile de tensiuni și ne strânge aproape de Viață..


 6. Cu riscul de a face exceptie de la topica generala prezentata de alti cititori 🙂 – recomand cartile pe care le-am citit(citesc) si care mi se par interesante:

  -Exploring black holes – Edwin F. Taylor
  -Physics of the Impossible – Kaku Michio
  -That hideous strenght – C.S.Lewis
  -Imagining the tenth dimension – Rob Bryanton


  • Mulțumim pentru recomandări. Lasă că pasionații își vor nota oricum.


 7. Mathesis sau bucuriile simple, o carte de tinereţe a lui Constantin Noica …
  Eram student ȋn matematici pe vremea cȃnd mi-a ajuns pe mȃnă. O cărţulie de mici dimensiuni, scrisă de un Noica ȋn plină sete de paradox, care a reuşit să-mi pună la ȋndoială lumea pe care o ȋnghesuisem cu multă migală pe o coală A4, numind-o emfatic …
  … mda, ȋi spuneam, spre ruşinea mea o recunosc, viaţă.
  Frămȃntările mele nedialectice – căci nu ştiam ȋncă să fac diferenţa ȋntre interior şi exterior, ȋntre formă şi conţinut, altfel decȃt prin declarararea unuia dintre ele ca insuficient şi exaltarea ȋn faţa celuilalt – şi-au găsit ȋn această tensiune dintre istorie şi geometrie o albie ideală pentru orientarea ȋntregului meu parcurs către Marea cea mare.
  M-a cucerit stilul, pe care am ȋncercat adesea să ȋl imit (fără succes), ȋn timp ce cu vȃltoarea de paradoxuri legate de ordinea vieţii şi de temeiurile pretenţiilor cu privire la datul ontologic al ideilor am avut de dus grele lupte.
  Eram student la informatică, scriam programe pe calculator, concepeam realităţi care penetrau circuite ȋn nişte creiere artificiale, jonglam cu date; tocmai ȋn acea perioadă, datorită acestei cărţi a lui Noica, am lepădat definitiv modelul potrivit căruia creierul este un simplu computer care nu face altceva decȃt să ruleze un soft – gȃndirea, coordonarea unui trup etc – prelucrȃnd fără odihnă vise, observaţii, idei, concepte …
  Pe de altă parte, paradoxal, pledoaria lui Noica ȋn favoarea spiritului geometric m-a lecuit de … geometrie ca model de raportare la viaţă. Ȋmpreună cu Călăuza lui Tarkovski ea a deschis ȋn viaţa mea uşa către o altfel de viaţă, nu mai puţin palpitantă de cȃt cea a faptelor ȋnşirate pe aţă: o lume deloc virtuală, cȃt se poate de prezentă ȋn efectele asupra spiritului omenesc, anume cea a ideilor.
  Era un tȃnăr tare cool Noica ăsta, la vremea lui, nu-i aşa?
  Da, ştiu (pe cine păcălesc?): e mai degrabă o broşurică. Poate că aşa este … dar ce carte!


  • Mulțam, Dyo-le. Foarte bine că e o broșurică, asta înseamnă că pot pune mâna pe ea și ăia mai ocupați fără să se teamă că n-o duc la capăt. Îmi plac poveștile din jurul cărților, poveștile din viață. Fragmentele astea de timp concret sunt ținute minte mai bine de cititor.
   Cu imitarea scrisului, să nici nu-ți pară rău că n-a ieșit; omul scrie cel mai luminos atunci când scrie așa cum e el, nu cum e altul.


  • Apropo, Micul prinț e o altă broșurică, dar ce ecouri are, ce sensuri…, nu?


 8. […] lui Camix (ȋntru care vă provoc şi pe voi, dȃnd click AICI) mi-a adus aminte de Cărarea spre regăsire, seria de pietre de aducere aminte ale devenirii mele, […]


 9. Frații Karamazov si Crima si pedeapsa – F. Dostoievski,

  Ferigi si elefanti – C.S. Lewis (e o colectie de eseuri-http://www.humanitas.ro/humanitas/ferigi-%C5%9Fi-elefan%C5%A3i)

  Mizerabilii – V. Hugo


  • Mulțam, Mirela. Se notează și astea. Personal, am început și am dus o vreme Frații, dar nu am avut răbdare să-i și termin. Nu am răbdare după Dosto, e prea realist pentru mine, deși e foarte apreciat.


   • Primul volum din Fratii… m-a tinut cu sufletul la gura si cu multe notite preluate dintre gandurile lui Dostoievski si atribuite calugarului Zosima. Cu al doilea volum a fost mai greu si pentru mine :). Totusi, ramane cartea de referinta a anului trecut (pentru mine:) ).


 10. „Pain, the Gift Nobody Wants”, by dr. Paul Brand with Philip Yancey. (Title: self-explanatory!)


  • Hm, mda, citii câteva recenzii. Pare mai prietenoasă decât la prima vedere (a titlului). Am avut o discuție cu cineva despre asta nu de mult. Mulțam mult.


 11. A.C. Grayling , `Alegerea lui Hercule: placerea si datoria in secolul 21`, e in opinia mea o carte care ar putea sta la baza unor discutii axate pe teme de (maxima) actualitate.


  • Mulțumim, wisefield, pentru recomandare!


 12. Camix
  Da tu ce carte ai terminat?


  • 😆
   Multe. N-o să le înșir, că nu mă interesează să fac paradă.


 13. ai citit cele 40 de zile de pe musa dagh?
  https://en.wikipedia.org/wiki/The_Forty_Days_of_Musa_Dagh


  • Nu, n-am auzit de roman. Mulțumex dă recomandare, o să cercetez! 🙂


 14. ai aici și titlul și argumentele. a devenit cartea mea preferată dintr-un motiv intim https://despresufletulmeu.wordpress.com/2017/07/20/rhadopis-din-nubia-naghib-mahfuz/


  • Nu știu cum s-a rătăcit acest comentariu prin conductele blogului, dar am dat de el acu și l-am resuscitat. 🙂 Mulțumesc de comentariu și de postare, îmi amintește de o scenă din Georges Bernanos, Jurnalul unui preot de țară. Foarte mult chiar.


 15. […] lui Camix (întru care vă provoc și pe voi, dând click AICI) mi-a adus aminte de Cărarea spre regăsire, seria de pietre de aducere aminte ale devenirii mele, […]I ♥ comments

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: