h1

Iubirea imperfectă

ianuarie 10, 2022

Iubirea omenească a lui Makine mi s-a părut ciudat de paradoxală ca impact asupra mea. N-am citit alt roman al lui, nu pot face o analiză comparativă. Are ceva ce îmi place și ceva care îmi repugnă. Sunt pasaje uimitor de profunde, de sensibile, care par să concentreze în ele esențe memorabile. Iar, în rest, acțiunea e cu totul neinteresantă, o trecere prin istoria sa politică/revoluționară, avansez cu greu de la un eveniment la celălalt, iar efortul de a cunoaște personajele pe dinăuntru este extrem de greoi.

Impresia constantă de-a lungul romanului a fost că personajele nu mă lasă să mă apropii de ele, nu pot simți cu ele decât în acele momente de maximă sensibilitate, când acțiunea devine brusc filmică și întrerupe șirul plictisitor, redând mai mult din sentimenele lor, nu doar acțiunile. Elias, personajul principal, pare să trăiască mânat cumva de forțe exterioare, cărora nu li se poate opune și nici nu pare să vrea a li se opune. Se complace să creadă într-un și să urmeze un vis izvorât dintr-o răzbunare ce se vrea justițiară, însă acest vis, lupta împotriva oprimării politice/corupției se dovedește de fiecare dată dezamăgitor, chiar și cu micile lui victorii, nu suficient de mari, însă, pentru a conta în contrabalansarea nefericirii pe care o resimte pentru că nu rămăsese să își trăiască iubirea alături de femeia pe care înțelesese că o iubește, de fapt.

„Dar întrebarea care îl tulbura altădată își păstra claritatea de neînlăturat: ‘Dacă revoluția nu ne schimbă modul de a iubi, la ce bun toate luptele astea?’”. Rămânem și noi cu întrebarea aceasta laitmotiv, provocându-ne. Există un mod sacrificial de a iubi la Elias, care nu poate fi negat, însă acest mod nu pare a realiza iubirea. Pare să o amâne mereu, să o ocolească, să găsească impedimente imaginare în calea ei, să fugă în alte visuri, ca la final să vedem că ceea ce a fost sacrificat a fost – nu doar el, ci – chiar trăirea iubirii resimțite și (încă) posibile.

I ♥ comments

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: