h1

Matematic vorbind…

martie 8, 2009

84228636

M-am întrebat de multe ori cum ar fi să aduc poezia pe un teren mai puţin poetic – cel în care s-a născut – şi mai mult de alt fel, oricare ar fi el. Pentru a deschide şi alţii uşi spre înţelegerea ei. Poezia, la fel ca celelalte moduri de exprimare a unor idei şi gânduri, e accesibilă iubitorilor de poezie şi mai puţin accesibilă pentru restul.

Frumuseţea ar fi să o facem cât mai accesibilă pe segmente cât mai variate. Se crede că poezia nu are a face prea mult cu raţionamentele, cu ştiinţele exacte. Că e doar sentiment. Sigur că e şi sentiment. Însă nu e doar atât. E un sentiment cu ajutorul căruia ia fiinţă o idee. Iar ideea are o logică pentru a putea fi înţeleasă.

Dacă ar fi să privim matematic o poezie a Anei Blandiana, atunci această poezie aş vrea să fie:

Molecule de calciu

Să nu mă grăbesc,
Să las timpul să treacă,
Fiecare secundă-n cădere
Erodează puţin
Suferinţa.
Să aştept.
Fiecare val ce se sparge
Sapă în stânca
De care-s înlănţuit,
Fiecare fir de rugină
Subţiază lanţul.
Într-un mileniu, în două,
Stânca va fi nisip,
Fierul verigilor pulbere,
Oasele mele, molecule de calciu
Risipite în apă,
Suferinţa nimic.

Prima dată când am citit-o, a trebuit să o recitesc. Nu îmi amintesc de câte ori am citit-o. Revenirea asupra unei poezii e semn de bine. De multe ori. În afară de cazul în care poetul nu a dorit să transmită nimic şi ceea ce a scris e indescrifrabil. Dar de obicei re-lecturarea poeziei înseamnă că e o ecuaţie cu o necunoscută sau mai multe, care trebuie rezolvată. Atrage atenţia prin dificultate şi provoacă la găsirea unei soluţii.

Deci, „să las timpul să treacă„. Timpul vieţii (îl numim T) e în trecere, în derulare; el devine din ce în ce mai mic, pe măsură ce viaţa se termină.

Secundele în cădere” se referă la acelaşi timp care se scurge. Despre timp ni se spune că erodează suferinţa (pe care o numim S). Fiecăruia îi place cum sună propoziţia aceasta: suferinţa (S) e erodată de către timpul vieţii omului (T).

Adică Timpul (T) trebuie să fie mai mare decât Suferinţa (S) dacă o poate eroda, ucide.

Deci presupunem că,

T > S

pentru a afla ce raport se află între T şi S şi – dacă se poate – care e valoarea fiecăreia.

Apoi mergem mai departe.

Fiecare val ce se sparge sapă stânca de care sunt înlănţuit„. Da, ştim ce putere de acaparare şi control are suferinţa asupra omului.

Fiecare fir de rugină subţiază lanţul„. Deci Timpul îşi face lucrul şi ucide tot puţin câte puţin din suferinţă, pe măsură ce el trece, se micşorează.

T devine mai mic pe măsură ce şi S devine mai mic.

De exemplu,

T – 1 > S – 1

Într-un mileniu, în două, stânca va fi nisip„. Timpul va ajunge odată la final („stânca va fi nisip„), iar suferinţa va ajunge odată la valoarea de 0 („suferinţa nimic„). Iar asta se va întâmpla peste un mileniu, două. Mult timp, într-adevăr. Sper că ne ajunge viaţa ca să apucăm să gustăm ne-suferinţa şi noi. sau nu?

Mergem mai departe.

Într-un mileniu, în două,
stânca va fi nisip
Fierul verigilor pulbere,
Oasele mele, molecule de calciu
Risipite în apă
Suferinţa nimic.

Oasele devin molecule de calciu când? Când am murit deja. Ups! Deci când nu mai avem Timp (T).

Aşadar,

când T = 0, abia atunci S = 0.

Suferinţa dispare abia atunci când timpul vieţii s-a scurs deja.

Prespunerea că  T > S  e greşită.

Soluţia:  T = S

Timpul vieţii este petrecut în suferinţă, nu scăpăm de ea. Dacă am vrea să credem că nu e adevărat,

cu multă trudă să-ţi scoţi hrana din el în toate zilele vieţii tale; spini şi pălămidă să-ţi dea şi să mănânci plantele de pe câmp. În sudoarea feţei tale să-ţi mănânci pâinea, până te vei întoarce în pământ, căci din el ai fost luat…” etc. (Gen. 3)

**

Acesta a fost exerciţiul de matematică poetică; enjoy! 🙂

***

Şi ca să dăm soluţia finală soluţiei găsite,

în lume veţi avea necazuri, dar îndrăniţi, Eu am biruit lumea.

21 comentarii

  1. La inceput ecuatia parea…Timposibila!!!

    Apreciază


  2. E bine că doar la început. Aşa şi era intenţia. 🙂

    Apreciază


  3. Am citit cu interes demersul tău! 🙂 E interesant, deşi va merge doar pe anumite texte poetice. Matematica şi poezia se împacă bine dacă ne luăm după Ion Barbu sau după Dayan al lui Eliade. Poezia moare când se scurtcircuitează imaginaţia. Şi matematica la fel. 🙂

    Apreciază


  4. …si cind unitatile de masura isi pierd valoarea probabil. Sint sigura ca daca am masura cu masurile lasate de Dumnezeu, socotelile ar iesi bine si in poezie si in arta…dar mai nou, valorile au inceput sa fie date peste cap…eu as zice ca daca poeziile nu se mai incadreaza in matematica asta…de ce se mai numesc poezii?
    As fi curioasa sa faci experienta cu Psalmii…

    Apreciază


  5. Adama,

    este o bucurie pentru mine să ştiu că a fost cu interes. M-am gândit şi că, pentru cei neiubitori de ştiinţe exacte ar putea fi plictisitor. Dar ăsta e riscul.

    Sigur că doar anumite texte se pliază pe explicaţiile matematice. Cel puţin cele clasice. Deşi, cu puţin efort, cine ştie?! 🙂
    Şi bineînţeles că poezia nu se reduce la matematică. Este matematică + câteva chestinui. Dar matematica ei este o parte importantă. Necesară a fi clară. 🙂

    Apreciază


  6. Rodica, psalmii sunt matematici, fiindcă sunt compuşi în nişte măsuri de ritm exacte. Numărul e obligatoriu prezent când e vorba de ritm. Din păcate, nu pot fi traduşi aşa. Noi vom avea acces la toată frumuseţea lor doar când vom şti şi matematica, şi poezia Cerului.

    Camix, eu mă gândeam să pun accentul pe faptul că matematica nu se poate fără imaginaţie, cum nu se poate nici poezia. Există un numitor comun.

    Apreciază


  7. Citind pe blogurile voastre, Camix si A.Dama…e ca si cind as fi luat ceva cursuri de college…free!!!

    Apreciază


  8. Rodica,

    ar fi poate o idee să încerc cu psalmi odată. 🙂

    Mulţumesc pentru cealaltă remarcă. 🙂

    Apreciază


  9. Adama,

    da, înţeles acum, zburasem puţin peste cuvinte. Şi imaginaţia, şi logica, şi frumuseţea, aş zice. Ca puncte comune amândurora.

    Apreciază


  10. Un asemenea demers transdisciplinar este o încântare. Poezia matematicii şi matematica poeziei! De ce nu? Atâta vreme cât putem să ne gândim şi la o „matematică a mântuirii”!

    Şi poezia pe care ai ales-o, Cami, chiar că te îndeamnă să o reciteşti de câteva ori! Merită să te gândeşti la tot ceea ce ea vrea să spună.

    Apreciază


  11. Îmi plac transdisciplinarităţile. Toate domeniile se leagă între ele şi, odată făcute legături, lumea apare mai unitară şi mai uşor de priceput.

    Apreciază


  12. Catre bloggerii oradeni:

    Primavara Poetilor are loc in Oradea a 3-a oara (a 5-a oara in Romania, participa 60 de orase) – afisul si programul festivalului se pot prelua de pe blogul http://rotundu.wordpress.com

    Tot acolo se gaseste si pagina: Oradea – 465 bloguri.

    Apreciază


  13. Mulţumesc pentru anunţ, Alin, voi ţine seamă.

    Apreciază


  14. Frumoasa poezia si laudabil demersul matematic 🙂

    Putina viata matematizata in poezie a la Sorescu:

    Contabilitate

    Vine o vreme
    Când trebuie să tragem sub noi
    O linie neagră
    Şi să facem socoteala.

    Câteva momente când era să fim fericiţi,
    Câteva momente când era să fim frumoşi,
    Câteva momente când era să fim geniali.
    Ne-am întâlnit de câteva ori
    Cu nişte munţi, cu nişte copaci, cu nişte ape
    (Pe unde-or mai fi? Mai trăiesc?)
    Toate acestea fac un viitor luminos-
    Pe care l-am trăit.

    O femeie pe care am iubit-o
    Şi cu aceeaşi femeie care nu ne-a iubit
    Fac zero.

    Un sfert de an de studii
    Fac mai multe miliarde de cuvinte furajere
    A căror înţelepciune am eliminat-o treptat.
    Şi, în sfârşit, o soartă
    Şi cu încă o soartă (de unde-o mai fi ieşit?)
    Fac două (Scriem una şi ţinem una,
    Poate, cine ştie, există şi viaţă de apoi).

    Apreciază


  15. Mulţumesc, a fost şi pentru mine o plăcere să o gândesc matematic. Măcar astfel, cei din domeniile ştiinţelor exacte se vor simţi mai aproape de lumea poetică.

    Haaa, da, ştiu acest poem al lui Sorescu, uitasem cum se termină, în schimb: are un final care „merită toţi banii” sau toate calculele. 😛

    Tu cum vezi împăcarea poeziei cu raţiunea? Unii o văd imposibilă.
    Mă gândeam ce domeniu ai tu, de îţi sunt – sau aşa pare – aproape atât poezia, cât şi lucrurile matematice.

    Apreciază


    • asa pare? nu ma simt aproapiat de matematica pt ca am luat un 4 in cls I si de atunci o urasc (sau o uram inca din pantecele mamei si de-aia am luat 4? :)) )

      pot sa spun ca nu eram mare cititor de poezie pana sa dau de Sorescu. si pe Sorescu l-am descoperit prin poezia asta.

      impacarea? cred ca e in om, dar nu in fiecare. probabil depinde de limitele si disponibilitatea fiecaruia. un expemplu poate fi Ion Barbu, mare matematician si mare poet. din cate stiu poezia lui s-a nascut dintr-un pariu. cauta pe wikipedia mai multe info (nu e sursa tocmai reliable dar mi-a confirmat ceea ce stiam). cu toate astea, pe mine ma frustreaza poezia lui barbu pt ca nu inteleg nimic. nichita in schimb, are multe poezii al caror mesaj nu-l prind si totusi simt ca receptez poezia la un alt nivel, care nu are de-a face cu ratiunea.
      scriind (scriu de ceva vreme) am ajuns la alta concluzie care nu contrazice neaparat ce am spus pana acum. impacarea la cel mai inalt nivel cred ca e in Dumnezeu, Poet si Matematician prin esenta. mai in gluma, mai serios spun doar atat: Psalmi si Numeri ;))
      sper ca ai prins cat de cat ce-am vrut sa spun. 🙂

      Apreciază


      • imi cer scuze, rasfoind prin blog mi-am dat seama ca esti mai mult decat avizata avizata in domeniul literar asa ca nu avea rost sa te trimit spre wikipedia. cu siguranta stii mai multe despre barbu decat mine.
        dupa vizita de ieri (care s-a terminat cu „Matematic vorbind…” si „Cifre”) am ramas cu impresia ca esti profesoara de mate :))

        Apreciază


  16. E ok, oricum nu ştiam detaliul despre Barbu. A, e mult să spui că aş chiar da impresia de profă de mate, mai este mult până acolo.
    Şi totuşi n-ai zis în ce domeniu funcţionezi.

    Apreciază


  17. nu functionez (in parametrii normali) mai nou, am ramas fara job. am terminat istoria dar n-am profesat si nici nu cred c-o sa profesez. sunt in cautari…nu neaparat de job cat de un drum 🙂

    Apreciază


  18. Succes îţi doresc!

    Apreciază


  19. multumesc! 🙂

    Apreciază



I ♥ comments

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.